Protestniki domnevajo, da je Savasdipola ustrelil vojaški ostrostrelec. Foto: Reuters
Protestniki domnevajo, da je Savasdipola ustrelil vojaški ostrostrelec. Foto: Reuters
Tajski vojaki
Bolnišnico, kjer je ranjeni general, so zastražili vojaki. Foto: EPA

Hatija Savasdipol je skrbel za varnost v središču mesta, kjer že več tednov proti vladi premierja Abhisita Vedžadžive protestira več tisoč privržencev odstavljenega premierja Taksina Šinavatre. Poleg Savasdipola, ki so ga prepeljali na oddelek za intenzivno nego in je v kritičnem stanju, je bil v nasilju med vladnimi silami in protestniki ubit en človek, še deset pa jih je bilo ranjenih.

V večernih urah so se vojaške enote približale barikadam, pri tem pa so hotele s solzivcem pregnati protestnike, ki so nato med drugim zažgali tudi avtobus. Skupno je v protestih, ki se vlečejo že vse od marca, umrlo 28 ljudi, več kot 100 tisoč ljudi pa naj bi izgubilo službo zaradi blokade trgovinskega središča v Bangkoku.

Zaostritev po propadu pogajanj
Če je še pred dnevi kazalo, da bodo protestniki z oblastmi le našli skupni jezik, potem ko je Abhisit ugodil njihovim zahtevam in za jesen napovedal razpustitev parlamenta ter sklic predčasnih volitev, so se razmere znova zaostrile, ko so pogajanja propadla in je premier umaknil svojo ponudbo.

Abhisit je ukazal obkolitev središča tajske prestolnice, kjer so se zabarikadirali rdečesrajčniki, kot kličejo protestnike zaradi rdečih srajc. Oborožene sile so imele ukaz, da protestnikom dovolijo odhod z območja, a preprečijo vstop.

Premier je še napovedal, da bodo varnostne sile za zatrtje protestov uporabile vsa razpoložljiva sredstva, tudi strelno orožje, kar se je tudi zgodilo, saj se je slišalo streljanje in odjeknilo je več eksplozij.

Sumljive okoliščine streljanja
Rdeči poveljnik, kot je vzdevek ranjenega nekdanjega generala, je za tajske oblasti terorist, saj ga sumijo vpletenosti v več skrivnostnih bombnih napadov, v katerih je bilo poškodovanih več kot sto ljudi. 58-letni Savasdipol pripada skrajnemu krilu protestnikov in naj bi nekajkrat prišel v spor z zmernimi voditelji protestov, ki jih je obtožil pomanjkanja odločnosti.

Po poročanju tajskih in tujih medijev je bil Savasdipol ustreljen med pogovorom z novinarji. Ameriški New York Times, katerega novinar je intervjujal nekdanjega generala, je poročal, da ga je naboj zadel, ko je odgovarjal na vprašanje, ali bo tajski vojski uspelo prodreti na območje, ki ga zasedajo protestniki.

Poznavalci menijo, da gre v primeru resničnosti navedb medijev za jasen poskus obglavljenja vojaškega vodstva rdečesrajčnikov in povzročanja zmede med njimi. Vlada naj bi jim tako jasno sporočila, naj se pogajajo ali pa se spoprimejo s skrajnimi posledicami.