Prezelj meni, da se slovenska politika boji novih depeš. Foto: MMC RTV SLO
Prezelj meni, da se slovenska politika boji novih depeš. Foto: MMC RTV SLO
Vohunjenje za Slovenijo

Docent s katedre za obramboslovje Fakultete za družbene vede v Ljubljani je v pogovoru z Jasmino Jamnik za TV Dnevnik komentiral novo razkritje WikiLeaksa glede Slovenije.

Slišali smo, da Američane zanimajo zdravstveni podatki, številke bančnih računov, celo biometrični podatki. Je to vohunjenje ali ne?
Najprej je treba vedeti, za kakšen dokument gre. Gre za obveščevalni prioritizacijski dokument, ki nalaga fokus obveščevalne dejavnosti ZDA v Sloveniji. Če pogledamo vsebino, bi rekli, da približno polovica niti ni sporna, saj gre za iskanje dokumentov in podatkov, ki so dostopni popolnoma vsem. Kakšna tretjina pa je izjemno sporna, saj gre za poseganje v zasebnost in človekove pravice državnega vodstva. Drugi del pa se nanaša na poseganje v državno tajnost, za pridobivanje podatkov o lokacijah, morali v slovenski vojski, stališčih in načrtih. In v tem delu gre zagotovo za vohunjenje partnerske države proti Repubilki Sloveniji.

Je mogoče, da imajo slovenski diplomati po svetu podobna navodila za zbiranje takih podatkov?
Problem je ravno v tem, da vse države po svetu delajo nekaj podobnega. Na mizi imamo neki dokument specifične države, druge države, ki delajo nekaj podobnega, pa se morajo odzvati na to, zato menim, da se bodo odzvale z dobršno mero previdnosti.

Kako komentirate molk slovenske vlade in ameriškega veleposlaništva? Bi morala naša država ukrepati?
Verjetno se Slovenija odloča, na kakšen način se bo odzvala. Na voljo ima dokaj širok spekter mogočih ukrepov. Tudi to, da ne naredi nič, je odziv. Lahko sprejme stališče obžalovanja in začudenja, kar pa bo v očeh strokovne javnosti izgledalo malo smešno. Lahko pokliče na zagovor ameriškega veleposlanika, lahko pa sprejme tudi določene pravne ukrepe, saj je v kazenskem zakoniku Republike Slovenije vohunstvo natančno opredeljeno in tu že gre za neki papir, ki usmerja tovrstno dejavnost v naši državi.

To je šele tretja depeša o Sloveniji, kar 800 naj bi bilo vseh. Bi morala slovenska politika razkriti, kaj lahko še pričakujemo?
Mislim, da se slovenska politika v tem trenutku zelo boji. Veliko pikantnosti bo verjetno razkritih o osebnih dejavnostih politikov, korupciji v Sloveniji, morda tudi kaj o volilnem denarju, torej denarju, s katerim so se morda financirale določene stranke. Mogoče bo razkrito tudi kaj o kompetentnosti oziroma nekompetentnosti določenih državnih organov. Čaka nas kar pestra, vroča zima.

Vohunjenje za Slovenijo