WikiLeaks je ta teden objavil depeše, ki omenjajo poskuse slovenskega premierja Boruta Pahorja za srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Foto: EPA
WikiLeaks je ta teden objavil depeše, ki omenjajo poskuse slovenskega premierja Boruta Pahorja za srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Foto: EPA
Hillary Clinton
Ameriška državna sekretarka Hillary Clitnon se mora v zadnjih dneh zagovarjati zaradi razkritih ameriških depeš. Foto: EPA
Vohunjenje za Slovenijo

Navodilo ameriškim diplomatom je podobno tistemu, ki so ga že objavili in se je nanašalo na uradnike Združenih narodov. ZDA so v odgovor na te obtožbe dejale, da njihovi diplomati niso vohuni.

V Guardianu objavljeni razkriti dokument z datumom 16. junij 2009 in podpisom "Clinton" vsebuje direktivo o zbiranju obveščevalnih podatkov o ljudeh posebej za Slovenijo, podobni direktivi pa se nanašata tudi na Madžarsko in Romunijo.

Celotno depešo, ki se nanaša na Slovenijo, si lahko preberete tukaj.

Ameriške diplomate je zanimalo, kaj slovensko vodstvo in javnost menita o Evropski uniji, morebitne neformalne povezave z drugimi članicami EU-ja in podobno. Američane so zanimali tudi vprašanje energetske varnosti in podrobnosti o javnih ter "skrivnih" energetskih poslih z Rusijo.

Predmet zanimanja Američanov so slovenski odgovori na ruska prizadevanja glede odvisnosti Slovenije od ruske energije, osebni odnosi med slovenskimi in ruskimi voditelji ter poslovneži in vpletenost organiziranega kriminala v energetski sektor.

Radovedni Američani
Američane je zanimalo tudi mnenje Slovencev in naših voditeljev o ZDA, o mednarodnih organizacijah in podrobnostih v naših odnosih s Kitajsko, Iranom ter državami, ki imajo sovražno držo do ZDA.

Z ameriškim veleposlanikom Josephom A. Mussomelijem se je v prostorih poslanske skupine sestal tudi Janez Janša. Kot so sporočili iz SDS-a, se pogovori niso nanašali na razkritja Wikileaksa. Po besedah nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja pa poizvedovanja načeloma niso nič neobičajnega.

V direktivi ameriškega zunanjega ministrstva je naročeno zbiranje podatkov o vseh vidikih financ in gospodarstva znotraj države ter pri mednarodnem sodelovanju. Američane so zanimali identitete vplivnih ljudi, njihove filozofije, vloge in odnosi.

Radovedni so tudi glede "objavljenih in neobjavljenih" državnih proračunov, pranja denarja in morebitnih povezav s terorizmom ter trgovino z mamili.

Posebej so Američani radovedni pri vprašanju nacionalne varnosti, saj jih je zanimalo vse o Sloveniji in zvezi Nato, kot so na primer zadostna poraba sredstev za obrambo, strategije pridobivanja javne podpore za porabo sredstev, zaupanje Slovencev in naše vlade v varnostna zagotovila po petem členu pogodbe ter odnos do daljše namestitve Natovih ali ameriških sil v Sloveniji.

Ob razkritju zaupnih ameriških depeš Wikileaksa je posebej zanimivo, da je Američane zanimalo, kako sposobna je Slovenija pri varovanju zaupnih podatkih o Natu in ZDA.

Vse o politikih
Glede naših voditeljev in njihovega vladanja so se Američani spraševali o odnosih med predsednikom, premierjem, ministri, obveščevalnimi službami, podatkih o korupciji med višjimi vladnimi uradniki, o finančnih tokovih za višje voditelje, ki so potekali mimo proračuna, virih financiranja političnih kandidatov.

Politične lastnosti in odnosi niso edini predmet zanimanja pri slovenskih politikih, saj so Američani radovedni tudi glede biografskih, osebnostnih, zdravstvenih, biometričnih in finančnih podatkih zdajšnjih ter prihajajočih voditeljev.

Vohunjenje za Slovenijo