Na območju so v teh dneh izmerili nenormalno visoke ravni sevanja. Foto: AP
Na območju so v teh dneh izmerili nenormalno visoke ravni sevanja. Foto: AP

Kot so še zapisali pri Energoatomu, so na tem območju zdaj izmerili nenormalno visoke ravni sevanja.

Vodja Energoatoma Petro Kotin je skupaj s strokovnjaki družbe v preteklih dneh obiskal eno od območij v Rdečem gozdu. Indeks zunanjega sevanja je tam "od 10 do 15-krat višji od običajnega", so zapisali po obisku.

Ob tem so v ukrajinski jedrski družbi opozorili, da se bodo vsi ruski vojaki, ki so v Rdečem gozdu slab mesec dni kopali jarke in poskušali vzpostaviti utrdbe, "spopadli z radiacijsko boleznijo različnih stopenj".

Dodali so, da so Rusi iz dveh raziskovalnih laboratorijev v Černobilu odnesli 133 kosov visokoradioaktivnega materiala. "Že majhen del tega je smrtno nevaren, če se z njim ne ravna ustrezno," so še opozorili.

V Energoatomu so že na začetku meseca opozorili, da so bili ruski vojaki ob zavzetju območja jedrske elektrarne izpostavljeni sevanju in da niso bili ustrezno zaščiteni. Pri večdnevnem kopanju jarkov so bili še dodatno izpostavljeni radioaktivnemu prahu in strupenim snovem.

Ukrajinski minister za energetiko je šokiran nad
Ukrajinski minister za energetiko je šokiran nad "ignoranco ruskih vojakov". Foto: AP

Pred seboj naj bi imeli samo še leto življenja

Po mnenju ukrajinskega ministra za energetiko Germana Galuščenka tistim, ki so kopali jarke v bližini jedrske elektrarne, grozi huda oblika radiacijske bolezni in naj ne bi imeli več kot eno leto življenja.

"Z golimi rokami so kopali kontaminirano zemljo, radioaktivni pesek so nasuli v vreče, da bi jih uporabili kot utrdbo, vdihovali so ta prah. Po mesecu dni takšne izpostavljenosti ti preostane še največ leto dni," je dejal Galuščenko.

Kontaminirana je tudi ruska vojaška oprema, je dodal. "Vsak ruski vojak bo domov prinesel košček Černobila. Živ ali mrtev," je bil nazoren ukrajinski minister, ki meni, da je "ignoranca ruskih vojakov šokantna".

Rusija je območje jedrske elektrarne v Černobilu, kjer se je leta 1986 zgodila najhujša jedrska nesreča do zdaj, zasedla takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja, 31. marca pa so ukrajinske oblasti sporočile, da so se ruske sile od tam umaknile.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.