Posledice ruskega napada na Harkov. Foto: EPA
Posledice ruskega napada na Harkov. Foto: EPA

Na družbenem omrežju X je Zelenski dogovor oklical kot "dokument, ki dokazuje, da je Finska pripravljena še naprej podpirati Ukrajino v njenem boju proti ruski agresiji".

Helsinki bodo Ukrajini nudili dolgotrajno vojaško in finančno pomoč, državi pa sta tudi izrazili željo po poglobitvi sodelovanja na političnem, finančnem in humanitarnem področju. Dogovor vključuje tudi zdravstveno oskrbo ukrajinskega vojaškega osebja.

S paktom je Finska postala osma članica Nata letos, ki se je zavezala dolgoročnemu varnostnemu sodelovanju in obrambni podpori Kijevu, ki se bojuje za zadržanje ruskih sil.

Stubb je dejal, da bo Finska Ukrajini poslala tudi dodatno vojaško pomoč za 188 milijonov evrov, vključno z zračno obrambo in strelivom težkega kalibra. S tem je vojaška podpora, ki jo je Finska med vojno zagotovila Kijevu, dosegla približno dve milijardi evrov.

"Te vojaške podpore ne namenjamo samo obrambi Ukrajine, ampak temu, da v tej vojni zmaga," je na skupni novinarski konferenci v Kijevu dejal Stubb.

Finska se je strinjala, da bo sodelovala pri obnovi ukrajinskega energetskega sektorja in ocenila okoljsko škodo, ki je nastala zaradi ruske invazije.

Zelenski je na novinarski konferenci izrazil prepričanje, da namerava Rusija do junija za vojno mobilizirati 300.000 novih vojakov. Kremeljski tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov je navedbe zanikal, poročajo ruske tiskovne agencije.

Finski predsednik Alexander Stubb in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Finski predsednik Alexander Stubb in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Šest mrtvih v ruskih napadih na Harkov

V Harkovu, drugem največjem ukrajinskem mestu, so ruska brezpilotna letala v napadu na stanovanjske stavbe v gosto poseljenem delu mesta ubila najmanj šest ljudi.

Štirje moški srednjih let, med njimi trije reševalci, so bili ubiti v bombardiranju stanovanjske stavbe v gosto poseljenem delu mesta Harkov, je na Telegramu sporočil župan Igor Teregov.

Ob tem je v napadu na drugo stanovanjsko sosesko umrla starejša ženska, na obrobju mesta pa še en moški, je sporočil guverner regije Harkov Oleg Sinegubov.

Teregov je povedal, da je šlo za napade z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave šahid. Trije reševalci so bili ubiti po prihodu na kraj nesreče, ko je sledil ponovni napad.

Sinegubov je še povedal, da so bili ponoči v mestu najmanj štirje napadi, v katerih je bilo ranjenih 12 ljudi, od tega trije huje. Dodal je, da je Rusija Harkov napadla z 20 brezpilotnimi letalniki. Ukrajinski zračni obrambi naj bi jih uspelo sestreliti več kot polovico.

Rusija je z letalniki poškodovala tudi elektrarno Zmijivska v okolici Harkova, zaradi česar je brez elektrike ostalo 350.000 ljudi.

Ruske sile so zadele tudi sončno elektrarno v pokrajini Dnepropetrovsk, zato je ta zagorela, vendar so požar medtem že pogasili, je sporočilo ministrstvo za energijo.

O zračnih napadih ukrajinskih sil pa so medtem poročali z območij v regiji Doneck na vzhodu in regiji Herson na jugu Ukrajine, ki so pod ruskim nadzorom, pri čemer so bili po navedbah lokalnih proruskih oblasti skupno ubiti trije ljudje.

V ruskih napadih v Harkovu ubitih najmanj šest ljudi

Šojgu svari Francijo pred napotitvijo vojakov v Ukrajino

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je na položaju od leta 2012. Foto: Reuters
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je na položaju od leta 2012. Foto: Reuters

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v telefonskem pogovoru v sredo posvaril svojega francoskega kolega pred napotitvijo vojakov v Ukrajino, je poročal Associated Press. Šojgu je francoskemu obrambnemu ministru Sebastienu Lacornuu dejal, da bi napotitev francoskih vojakov "povzročila težave za Francijo", so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Sporočilo ni navedlo podrobnosti pogovora. Po poročanju agencije AP je bil ta pogovor prvi tovrstni stik med ruskim in francoskim obrambnim ministrom od oktobra 2022.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je februarja dejal, da ni mogoče izključiti možnosti napotitve zahodnih enot v Ukrajino. Francoski uradniki so od takrat pojasnili, da se je njegov predlog nanašal na uporabo enot za usposabljanje in druge operacije zunaj frontne črte.

Francija je po poročanju agencije France-Presse zanikala trditve Rusije o pogovorih obrambnih ministrov. "Francija ni niti sprejela niti predlagala ničesar podobnega o vojni," je za AFP povedal vir.