Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Aretirana sta bila dva ukrajinska polkovnika v enoti za zaščito članov vlade, poroča BBC. SBU je sporočil, da sta bila del mreže agentov ruske varnostne službe FSB.

Aretirana polkovnika naj bi med varnostniki Zelenskega iskala tiste, ki bi ga bili pripravljeni ugrabiti in ubiti. Drugi tarči naj bi bila vodja vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov in vodja SBU-ja Vasil Maljuk.

Napadalci naj bi načrtovali ubiti Budanova pred pravoslavno veliko nočjo, ki je bila letos 5. maja. SBU je sporočil, da je skupina nameravala uporabiti vohuna, da bi pridobila informacije o njegovi lokaciji, nato pa bi nanj izvedli napad z raketami in letalniki.

Eden od aretiranih oficirjev je že kupil letalnike in protipehotne mine, je sporočil SBU.

Vodja SBU-ja Maljuk je dejal, da naj bi bil napad "darilo Putinu pred inavguracijo". Vladimir Putin je namreč v torek prisegel kot predsednik Rusije in začel svoj peti predsedniški mandat.

Maljuk je domnevno rusko operacijo označil za neuspeh, dodal pa je, da je "sovražnik močan in izkušen ter se ne sme podcenjevati".

Dva prijeta ukrajinska polkovnika sta obtožena izdaje in pripravljanja terorističnega dejanja.

Zelenski je bil sicer po trditvah Kijeva od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja 2022 že večkrat tarča operacij ruskih obveščevalnih služb.

Na Poljskem so tako aprila aretirali moškega, osumljenega stikov z ruskimi obveščevalnimi službami in pomoči pri pripravi atentata na Zelenskega. SBU pa je avgusta lani sporočil, da je aretiral žensko, ki je poskušala odkriti podrobnosti o potovanjih ukrajinskega predsednika zunaj Kijeva.

Kijev trdi, da so preprečili atentat na Zelenskega