Sokolov na posnetku ne spregovori. Foto: Reuters
Sokolov na posnetku ne spregovori. Foto: Reuters

Sestanka, ki ga je vodil ruski obrambni minister Sergej Šojgu, naj bi se udeležil na daljavo. Verodostojnosti posnetka sicer ni mogoče neodvisno preveriti. BBC piše, da ni jasno, kdaj je posnetek nastal, prikazuje pa sestanek, ki naj bi se zgodil danes (torek).

Na osemminutnem videoposnetku, ki ga je objavilo rusko obrambno ministrstvo, se Sokolov v vojaški uniformi večkrat pojavi na zaslonu, vendar ne spregovori. Pred tem so na ministrstvu v izjavi za javnost zapisali zgolj, da je sestanek potekal, iz Kremlja pa so sporočili, da nimajo informacij o Sokolovu, in nadaljnja vprašanja preusmerili na ministrstvo za obrambo.

Kijev bo preveril svoje informacije

Na videoposnetek se je pozneje odzvala tudi ukrajinska vojska, ki je sporočila, da bo preverila svoje poročilo o domnevni smrti vodje ruske črnomorske flote. V objavi na omrežju Telegram so zapisali, da je bil glede na navedbe njihovih virov ruski poveljnik med ubitimi v napadu, vendar "je žrtve težko identificirati, saj so trupla zelo poškodovana".

"Ker so bili Rusi prisiljeni objaviti odgovor, ki naj bi Sokolova prikazal živega, bodo naše službe preverile svoje informacije," so še sporočile ukrajinske sile.

Peskov: Ameriški tanki M1 abrams bodo zgoreli

V Kremlju so medtem komentirali tudi pošiljko ameriških bojnih tankov M1 abrams, opremljenih s 120-milimetrskimi naboji z osiromašenim uranom, ki jih je Ukrajina v ponedeljek prejela od ZDA.

"Vse to nikakor ne more vplivati na bistvo posebne vojaške operacije in njen izid. Čudežno zdravilo ne obstaja, ni enega samega tipa orožja, ki bi lahko spremenilo ravnovesje moči na bojišču," je po navedbah AFP-ja povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Tudi ti tanki bodo zgoreli," je dodal.

Washington je januarja napovedal dobavo 31 tankov M1 abrams, ni pa jasno, koliko jih je že prispelo v Ukrajino in koliko časa bo trajalo, da bodo razporejeni na fronto.

Ukrajina že mesece prosi za še več zahodnega orožja, vključno z raketami daljšega dosega, kar bi ji pomagalo prebiti ruske položaje in izvajati napade globoko na ozemljih pod ruskim nadzorom.

Medvedjev naj bi obiskal ruske sile v Donecku

Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev naj bi danes po navodilih predsednika Vladimirja Putina obiskal ruske sile blizu fronte v vzhodni ukrajinski pokrajini Doneck, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po predsednikovih navodilih sem obiskal strelišče v bližini fronte na ozemlju Ljudske republike Doneck. Vojaki kažejo odlične bojne lastnosti, kot sta volja in splošna prepričanost o zmagi," je v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, dejal Medvedjev.

Ob tem je dodal, da so od začetka leta v ruske oborožene sile rekrutirali več kot 325.000 ljudi. To je več kot na začetku meseca, ko je govoril o 280.000 ljudeh.

Od začetka ruske invazije februarja lani je okupirana območja v Ukrajini obiskalo več visokih ruskih uradnikov, vključno s Putinom, ki je marca nenapovedano obiskal jugovzhodno ukrajinsko pristanišče Mariupolj pod rusko okupacijo.