Foto: EPA
Foto: EPA

"Dobre novice od obrambnega ministra Rustema Umerova. Abramsi so že v Ukrajini in se pripravljajo za okrepitev naših brigad," je Zelenski zapisal na družbenih omrežjih.

Washington je januarja napovedal, da bo Ukrajini dobavil 31 bojnih tankov abrams, marca pa je sporočil, da bodo dobavo izvedli jeseni. Že pretekli teden je ameriški obrambni minister Lloyd Austin naznanil, da bodo ZDA prve abramse Ukrajini dobavile v prihodnjih dneh. Tanki bodo opremljeni s 120-milimetrskimi granatami z osiromašenim uranom.

Osiromašeni uran je snov, ki nastaja v procesu bogatitve urana za pridobivanje jedrske energije ali jedrskega orožja. V trdni obliki je rahlo radioaktiven in se uporablja za utrjevanje nabojev. Ko strelivo, izdelano s konico ali jedrom iz osiromašenega urana, zadene trden predmet, na primer bok tanka, ga prebije in nato eksplodira.

Hlapi se pretvorijo v prah, ki je strupen in tudi rahlo radioaktiven. Strelivo z osiromašenim uranom sicer povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot so rak in prirojene napake v preteklih spopadih, čeprav ni dokazano, da je strelivo vzrok za te težave.

ZDA so Ukrajini od začetka ruske invazije februarja lani skupno namenile več kot 43 milijard dolarjev vojaške pomoči. V prihodnjih tednih pa naj bi po poročanju ameriških medijev Ukrajini dobavile tudi rakete dolgega dosega ATACMS.

Rusija uničila na tisoče ton žita

Ukrajinsko črnomorsko pristanišče Odesa je bilo ponoči tarča ruskih napadov, pri tem pa je bilo v skladišču uničenih skoraj tisoč ton žita, ki je čakalo na izvoz.

Kot je dejal guverner Odese Oleg Kiper, so ruske sile Odeso napadle z raketami in brezpilotnimi letalniki in pri tem zadele pristaniško infrastrukturo. V napadu sta bila zadeta stavba trajektne službe in bližnji hotel, ki ga niso več uporabljali, poškodovana pa sta bila tudi skladišče in stanovanjska hiša. Eno žensko so zaradi poškodb prepeljali v bolnišnico, je še sporočil Kiper.

Po besedah ukrajinske vojske so ruske sile na Odeso usmerile 19 brezpilotnih letal in dva nadzvočna izstrelka ter izstrelile več kot deset raket. Večino so prestregli.

Posledice napada na Odeso. Foto: Reuters
Posledice napada na Odeso. Foto: Reuters

Ukrajinske zračne sile so pred tem na Telegramu posvarile pred napadi iz Rusije, prebivalce Odese pa so pozvali, naj se zatečejo na varno. Tudi za druge dele Ukrajine je začasno veljalo opozorilo pred zračnimi napadi.

O zračnih napadih so poročali tudi iz ruskega mesta Kursk, ki leži blizu meje z Ukrajino. V nedeljo zvečer je namreč zračna obramba sestrelila brezpilotni letalnik, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Moskva je sporočila, da je ukrajinske brezpilotnike sestrelila tudi nad pokrajino Brjansk.

Že pred tem naj bi v nedeljo brezpilotni letalniki zadeli stavbo ruske obveščevalne službe FSB in naftno rafinerijo, so poročali ukrajinski mediji ob navajanju ukrajinske vojaške obveščevalne službe.

Kijev: V napadu ubit poveljnik ruske črnomorske flote

V petkovem raketnem napadu na sedež ruske črnomorske flote v Sevastopolu na polotoku Krim, ki je pod ruskim nadzorom, je bil ubit poveljnik, je zatrdila ukrajinska vojska in dodala, da je poleg poveljnika umrlo tudi 34 ruskih vojakov, še 105 pa naj bi bilo ranjenih.

Rusija si je polotok Krim in večji del teritorialnih voda v bližini priključila leta 2014. Krim, nadzor nad katerim si tako kot na drugih zasedenih ukrajinskih ozemljih želi Kijev pridobiti nazaj, je v zadnjem času postal tarča vse pogostejših ukrajinskih napadov.