Uničenje v Dnipru. Foto: Reuters
Uničenje v Dnipru. Foto: Reuters

V soboto zjutraj so odjeknile eksplozije v ukrajinskem glavnem mestu Kijev. Svetovalec Zelenskega Kirilo Timošenko je dejal, da so raketni izstrelki uničili infrastrukturne objekte, podrobnosti pa ni navedel. Župan Kijeva Vitalij Kličko pa je dodal, da je bil poškodovan mestni predel Dniprovski. Oglasile so se tudi sirene za zračni napad, zato so prebivalci morali v zaklonišča. Po podatkih urada predsednika je bil na območju Kijeva prizadet tudi stanovanjski objekt, vendar za zdaj ni bilo podatkov o morebitnih žrtvah. Popoldne so mediji poročali o oblaku dima na glavni železniški postaji v Kijevu.

Gre za prvi večji raketni napad na ukrajinsko prestolnico od začetka leta. Od sredine oktobra je Rusija izvedla številne obsežne napade, predvsem na objekte ukrajinske energetske infrastrukture. Zaradi obsežnega uničenja infrastrukture je marsikje prišlo do prekinitve dobave električne energije, kar je prizadelo na milijone ljudi.

Posledice napada v bližini vasi Kopiliv v bližini Kijeva. Foto: Reuters
Posledice napada v bližini vasi Kopiliv v bližini Kijeva. Foto: Reuters

Žrtve v Dnipru

Guverner ukrajinske pokrajine Dnipropetrovsk Valentin Rezničenko je po poročanju BBC-ja dejal, da je bilo v mestu Dnipro ubitih najmanj pet ljudi, ko je ruska raketa zadela stanovanjsko stavbo. Ranjenih naj bi bilo 27 ljudi, vključno s šestimi otroki.

Iz ruševin devetnadstropnega stanovanjskega bloka, ki je bil poškodovan v napadu, so rešili 15 ljudi.

Po poročanju ukrajinskih medijev so ujeti prebivalci z baterijami po mobilnih telefonih sporočali, kje so pod ruševinami, da bi jih rešili. Številni so tudi kričali, kar je bilo mogoče slišati na videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih

Rakete so padle tudi na območje Harkova in Zaporožja. Tudi tam je bilo uničenih več infrastrukturnih in industrijskih objektov. "Po dveh napadih na infrastrukturo so bile uvedene izredne prekinitve oskrbe z električno energijo," je povedal guverner regije Harkov Oleg Sinegubov.

Popoldne pa so bili ruski napadi usmerjeni še na cilje energetske infrastrukture v mestu Lvov na zahodu Ukrajine. Tam so oblasti opozorile na motnje v oskrbi z vodo in elektriko.

Guverner pokrajine Čerkasi v osrednjem delu Ukrajine je posvaril, da bi lahko ruska vojska v soboto popoldne sprožila obsežen raketni napad. Prebivalce je pozval, naj se umaknejo v zaklonišča. Guverner oblasti Mikolajiv na jugu države Vitalij Kim pa je dejal, da je iz zračnih oporišč vzletelo 17 ruskih letal tupoljev.

Po okrepitvi ruskih napadov je vodja predsedniškega urada v Kijevu Andrij Jermak izrazil zgroženost: "Rusi so teroristi, ki bodo za vse kaznovani. Vsi – brez izjeme." Povedal je, da protiletalske in zračne sile opravljajo svoje delo. "Vrnili bomo udarec," je poudaril in dodal, da ruska vojska ne spreminja taktike in nadaljuje napade na civilno infrastrukturo.

Zelenski: Napade lahko zaustavimo z orožjem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po ruskih napadih na civilne tarče dejal, da bi jih lahko zaustavili le, če bodo zahodne države Ukrajini dostavile potrebno orožje. "Kaj je potrebno? Tisto orožje, ki je v skladiščih naših partnerjev in ki ga naši vojaki tako čakajo," je dejal Zelenski.

Turčija predlaga lokalna premirja

Turčija želi spodbuditi "lokalna premirja" v Ukrajini, če ne bo mogoče doseči celovitega mirovnega sporazuma, je dejal tesni svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin.

Priznal je, da se zdi malo verjetno, da bosta sprti strani v prihodnjih mesecih pripravljeni skleniti mirovni sporazum, in opozoril, da so stroški spopadov ogromni.

Niti Rusija niti Ukrajina "nista v položaju, da bi vojaško zmagali", je dejal in izrazil prepričanje, da se bosta morali "na koncu pogajati, da bi dosegli sprejemljiv izid" za obe strani.

Rusijo po njegovih besedah zanimajo predvsem varnostna jamstva Nata in spoštovanje na svetovnem prizorišču. "Rusija si želi, da bi jo spoštovali kot glavnega akterja in da bi se izognila Natu na svojem dvorišču," je dejal. Ob tem je poudaril, da bo moral tudi Kijev od Rusije pridobiti zadostna varnostna jamstva.

Zelenski: Boj za Soledar se nadaljuje

Čeprav je rusko obrambno ministrstvo zatrdilo, da so ruske sile zavzele strateško mesto Soledar, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da se boj za Bahmut in Soledar nadaljuje. "Nadaljuje se tudi boj za Bahmut in Soledar, za Kremino, za druga mesta in vasi na vzhodu naše države," je v petek zvečer v videonagovoru dejal Zelenski ukrajinskim vojakom, ki Soledar in Bahmut branijo pred ruskimi napadi., in se jim osebno zahvalil. "Iskrena hvala borcem iz enote Kraken za odločne akcije za uničenje sovražnika na območju Soledarja," je dejal Zelenski.

Rusko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da je ruska vojska po tednih obsežnih bojev zavzela to strateško pomembno mesto v oblasti Doneck. V ločeni izjavi je ministrstvo pozneje poudarilo, da so v bitki za Soledar sodelovale različne enote, in pohvalilo "pogumne in nesebične" sile najemniške skupine Wagner. Ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin vztraja, da je ofenzivo na Soledar vodila njegova enota.

Da rusko ministrstvo sprva ni omenilo vloge Wagnerja v biti za Soledar po poročanju Reutersa razkriva razkol med Prigožinom in ruskim vojaškim establišmentom po večmesečnih napetostih.

Prigožin je medtem Wagner opisal kot povsem neodvisno silo s svojimi lastnimi letali, tanki, raketami in topništvom. Za pripadnike skupine je dejal, da so "verjetno najbolj izkušena vojska, ki danes obstaja na svetu".

V Soledarju več tednov potekajo hudi boji za nadzor nad tem strateško pomembnim mestom, enem ključnih za ukrajinski obrambni zid, s katerim Kijev ščiti večji regionalni središči Slovjansk in Kramatorsk.

Ukrajinska vojska v bojih za Bahmut. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska v bojih za Bahmut. Foto: Reuters

London: Rusija zaradi strahu pred ukrajinskim napadom premika mornariško floto

Po navedbah britanskih vojaških strokovnjakov je Rusija iz pristanišča Novorosijsk v strahu pred ukrajinskim napadom umaknila najmanj deset ladij svoje črnomorske flote. Glede na vrsto in število plovil, ki so hkrati izplula, gre verjetno za razpršitev flote kot odziv na grožnjo, ki jo je zaznala Rusija, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Novorosijsk je pristaniško mesto ob Črnem morju v ruski regiji Krasnodar. Britanci menijo, da je malo verjetno, da bi bilo izplutje ladij 11. januarja povezano s skorajšnjo rusko vojaško operacijo. "Črnomorska flota je osredotočena na domnevne grožnje iz Ukrajine in še naprej daje prednost zaščiti svojih sil pred ofenzivnimi ali patruljnimi operacijami," je še zapisano v izjavi.

Ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva od začetka ruske agresivne vojne konec februarja vsak dan objavlja najnovejše podatke o spopadih v Ukrajini, pri čemer se sklicuje na obveščevalne informacije. Na ta način želi britanska vlada preprečiti rusko dezinformacijsko kampanjo. Moskva na drugi strani obtožuje London ciljno usmerjene dezinformacijske kampanje.

Jedrska elektrarna Zaporožje je pod nadzorom ruskih sil. Foto: Reuters
Jedrska elektrarna Zaporožje je pod nadzorom ruskih sil. Foto: Reuters

Sunak: London bo Ukrajini zagotovil tanke

Britanski premier Rishi Sunak pa se je po telefonu pogovarjal z Zelenskim. Strinjala sta se, da je treba okrepiti vojaško in diplomatsko pomoč Ukrajini. London bo to storil tako, da bo Kijevu poslal tanke challenger 2 in dodatne topniške sisteme.

Po poročanju BBC-ja naj bi Združeno kraljestvo Ukrajini sprva dobavilo približno 12 tankov challenger 2. Gre za glavne bojne tanke britanske vojske, ki so v uporabo stopili leta 1998. Njihova najbolj odmevna uporaba pa je bila v vojni v Iraku.

Njihova glavna oborožitev so 120-milimetrski top in dva 7,62-milimetrska mitraljeza, te pa upravlja štiričlanska posadka. Največja hitrost, ki jo tank lahko lahko doseže, znaša približno 60 kilometrov na uro.

Zelenski je odločitev Združenega kraljestva pozdravil in dejal, da London s tem "pošilja pravo sporočilo".

"V pogovoru s predsednikom vlade Rishijem Sunakom sem se mu zahvalil za odločitve, ki nas ne krepijo le na bojišču, temveč tudi pošiljajo pravo sporočilo našim partnerjem," je Zelenski zapisal na Twitterju.

Na vprašanja o dobavi tankov Ukrajini pa je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova za BBC dejala le, da bo dobavljena oprema legitimna tarča ruskih napadov.

Sunak in Zelenski sta tudi pozdravila napovedi drugih držav, med drugim ponudbo Poljske, da bodo Ukrajini poslale tanke leopard.

Kijev zahodne države že dalj časa prosi za dobavo nemških tankov leopard. Poljska in Finska, katerih vojski uporabljata tanke leopard 2, sta izrazili pripravljenost za pošiljanja teh v Ukrajino, vendar mora Nemčija kot država proizvajalka takšno potezo odobriti, do česar pa je Berlin zadržan.

Predstavniki IAEA-ja v vseh ukrajinskih jedrskih elektrarnah

Mednarodna agencija za jedrsko varnost (IAEA) je medtem sporočila, da bodo okrepili svojo navzočnost v Ukrajini, da bi s tem pomagali preprečiti morebitno jedrsko nesrečo. Predstavniki agencije bodo "v kratkem" navzoči v vseh petih ukrajinskih jedrskih elektrarnah, tudi v Černobilu, ki je od katastrofalne nesreče leta 1986 zaprt, poleg tega pa še v elektrarnah v mestih Rivne, Hmelnicki in Pivdenukrajinska. Trenutno so predstavniki agencije le v jedrski elektrarni Zaporožje, ki je pod nadzorom ruskih sil. Prihodnji teden bo državo obiskal tudi direktor IAEA-ja Rafael Grossi.

Združeno kraljestvo bo Ukrajini poslalo tanke challenger 2