Srditi boji v Bahmutu. Foto: Reuters
Srditi boji v Bahmutu. Foto: Reuters

Ruska vojska po več porazih na vzhodu Ukrajine trdi, da je blizu osvojitve strateško pomembnega mesta Soledar. Da je mesto v njihovih rokah, vztraja ruska najemniška skupina plačancev Wagner. Te informacije zanika Ukrajina – ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo dejal: "Fronta v regiji Doneck se drži." Razglasitev zmage Wagnerja v Soledarju je ob tem označil za propagando. "Zdaj se teroristična država in njeni propagandisti poskušajo pretvarjati, da je del našega mesta Soledar – mesta, ki so ga napadalci skoraj v celoti uničili – nekakšna last Rusije," je dejal in poudaril, da se boji nadaljujejo in da delajo vse, da bi okrepili ukrajinsko obrambo.

Če bi Soledar, ki leži približno 15 kilometrov od strateško prav tako pomembnega mesta Bahmut, padel v ruske roke, bi to pomenilo prvo pomembno ozemeljsko pridobitev ruskih sil v zadnjih mesecih. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da Rusija v bitki za mesto trpi "ogromne izgube", vendar je obenem priznal, da so žrtve tudi na ukrajinski strani. Po njegovih besedah so spopadi v Soledarju in Bahmutu "najbolj krvavi" v vojni doslej.

Zelenski je pozneje zagotovil, da bodo ukrajinski vojaki, ki se upirajo ruskim napadom v mestih Soledar in Bahmut na vzhodu države, dobili vso podporo, ki jo potrebujejo, poročajo tuje tiskovne agencije. "Želim poudariti, da bodo enote, ki branijo mesti, hitro in nemoteno oskrbljene s strelivom in vsem, kar potrebujejo," je po sestanku generalštaba v Kijevu napovedal Zelenski.

Ker v okolici Soledarja divjajo hudi spopadi, bi Rusija lahko na fronto vpoklicala tudi padalce, ki bi delovali kot razmeroma elitne sile za hitro posredovanje, po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ocenjuje britansko obrambno ministrstvo.

Ruska vojska že več tednov poskuša prebiti ukrajinske obrambne črte v tem delu Ukrajine. Mesti Soledar in Bahmut, ki ju loči le 15 kilometrov, želi Rusija osvojiti za vsako ceno, da bi spremenila potek vojne. Obramba mest je ključnega pomena za ohranitev obrambnega zidu, ki ščiti Slovjansk in Kramatorsk, večji mesti v Donbasu, ki sta še pod ukrajinskim nadzorom.
Po mnenju vojaškega analitika Anatolija Hramčihina bi rusko zavzetje Soledarja, pred vojno majhnega mesta s približno 10.000 prebivalci, ki je zdaj popolnoma uničeno, Moskvi po številnih ponižujočih neuspehih končno omogočilo vojaško zmago.

Ruske sile naj bi medtem v sredo napadale tudi mesto Harkov, boji pa so se nadaljevali tudi v južni regiji Herson, kjer naj bi ruski izstrelek zadel porodnišnico in povzročil požar.

Edina fotografija Valerija Gerasimova z neznane lokacije v Ukrajini, ki jo je medijem poslalo rusko obrambno ministrstvo. Foto: AP
Edina fotografija Valerija Gerasimova z neznane lokacije v Ukrajini, ki jo je medijem poslalo rusko obrambno ministrstvo. Foto: AP

Kdo je Valerij Gerasimov, ki je dejal, da "so se meje med vojno in mirom v 21. stoletju zabrisale"?

Šojgu je Gerasimova v sredo imenoval na čelo "posebne vojaške operacije v Ukrajini", kot v Kremlju imenujejo invazijo v sosednji državi. Gerasimov je do zdaj deloval kot načelnik generalštaba ruskih sil – na tem položaju je bil od leta 2012, kar pomeni, da je to delo opravljal najdlje izmed vseh Rusov v posovjetskem obdobju. "Nova imenovanja v posebni vojaški operaciji v Ukrajini so povezana s širšim obsegom nalog in potrebo po tesnejšem usklajevanju med vsemi vojaškimi vejami in službami," je ob tem sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

67-letni Gerasimov je na tem mestu zamenjal generala Sergeja Surovikina, ki je bil na poveljniški položaj imenovan oktobra lani, torej pred šele tremi meseci. Surovikin bo kot poveljnik zračno-vesoljskih sil po novem namestnik poveljnika ruske vojske v Ukrajini. Namestnika Gerasimova bosta tudi vrhovni poveljnik kopenske vojske Oleg Saljukov in namestnik načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil Aleksej Kim.

Surovikin je med ruskimi vojaškimi blogerji zaradi brutalne taktike v prejšnjih vojnah, predvsem v ruskih operacijah v Siriji in ob obsežnem bombardiranju sirskega mesta Alepa, dobil vzdevek "general Armageddon". Kmalu po začetku njegovega vodenja vojne v Ukrajini so ruske sile začele množično uničevati ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zaradi česar je več milijonov Ukrajincev ostalo brez električne energije in tekoče vode. Nadzoroval je tudi ruski umik iz mesta Herson na jugu Ukrajine, kar je bil eden največjih uspehov ukrajinske vojske.

"Generale premikajo z bojišča v štab in nasprotno"

Umik Surovikina na položaj namestnika Gerasimova nekateri poznavalci vidijo tudi kot znak, da je Surovikin pridobil preveč moči, piše BBC. "Kot poveljnik v Ukrajini je Surovikin postal zelo vpliven, večkrat je zaobšel ministra Šojguja in Gerasimova in se sam pogovarjal s predsednikom države Vladimirjem Putinom," je dejal analitik Rob Lee. Nekaterih ruski vojaški "jastrebi", ki vojno sicer podpirajo, pa so večkrat kritizirali sam potek vojne in vodenje ruskih sil. Pri tem so imeli največ povedati o vrhu vojske, predvsem o Gerasimovu.

"Generali krožijo, premikajo jih s fronte v štab, iz štaba na fronto. Surovikin ni kaznovan, Geramisov ni kaznovan. Oba sta del iste ekipe – a seveda se vsak zase bojujeta za višji stolček, kot je to v navadi med vodstvenimi kadri," pa je ruski televizijski komentator Sergej Markov zapisal na Telegramu.

Vladimir Putin in Valerij Gerasimov. Foto: AP
Vladimir Putin in Valerij Gerasimov. Foto: AP

Geramisov je bil do zdaj eden ključnih mož pri načrtovanju in nadzorovanju invazije, zdaj pa bo tudi neposredno odgovoren zanjo, piše CNN. Ukrajino naj bi v zadnjih enajstih mesecih obiskal le enkrat. "Zdaj ima Gerasimov na svojih ramenih veliko odgovornost. Vse je odvisno od njega, a predvidevam, da ima Putin znova neuresničljiva pričakovanja," je dejal analitik Mark Galeotti.

Gerasimov je znan tudi po tem, da se zelo nerad kaže v javnosti, mediji pišejo, da ga ne vidijo po več tednov. Udeležil se ni niti parade ob dnevu zmage v Moskvi lani. Poleg tega da je vodja operacije v Ukrajini, je še vedno tudi glavni sogovornik z ZDA pri različnih vojaških temah.

Vojski Sovjetske zveze se je pridružil leta 1977, ko je postal član sil, ki so bile razporejene na Poljskem. Nato je služil v enotah na ruskem Daljnem vzhodu in na Baltiku, leta 1999 pa je postal vodja enote na Kavkazu. Vpleten je bil tudi v rusko-čečensko vojno. Pozornost zahodnih strokovnjakov je vzbudil z govorom leta 2013, ko je dejal, da so se "meje med mirom in vojno v 21. stoletju zabrisale", saj "države vojn ne napovejo več uradno", ampak glavni svetovni akterji namesto tega uporabljajo "posebne vojaške operacije in notranjo opozicijo, da ustvarijo stalno delujočo fronto".

Nekateri pa tudi menijo, da se je Šojgu (ali Putin) za menjavo na čelu operacije odločil, ker želi ministrstvo imeti še večji nadzor nad rusko vojsko v zelo pomembnih prihodnjih mesecih, v katerih naj bi na bojišče poslali še preostale Ruse, ki so jih po delni mobilizaciji jeseni lani začeli uriti, dodaja CNN. Kijev namreč predvideva, da bo ruska vojska na začetku pomladi začela novo ofenzivo.

Ukrajinski vojaki v boju za Soledar. Foto: EPA
Ukrajinski vojaki v boju za Soledar. Foto: EPA

Poljska pripravljena Ukrajini poslati nemške tanke leopard

Poljska je Ukrajini pripravljena poslati nemške tanke Leopard, za katere so v Kijevu zaprosili, je na srečanju s kolegoma iz Ukrajine in Litve v zahodnem ukrajinskem mestu Lvov dejal poljski predsednik Andrzej Duda. Ob tem je izrazil željo, da se v ta namen oblikuje mednarodna koalicija.

"Skupina tankov leopard bo predana v okviru koalicije, ki nastaja, saj je, kot veste, treba izpolniti številne formalne zahteve, sporazume in tako naprej, predvsem pa želimo, da bi bila to mednarodna koalicija," je dejal Duda. Dodal je, da so odločitev o dobavi omenjenih tankov Ukrajini na Poljskem že sprejeli. "Na mednarodnem prizorišču si bomo prizadevali, da to koalicijo oblikuje cela vrsta držav, ki bodo prispevale tanke, da bomo lahko oblikovali večjo tankovsko enoto," je še pojasnil poljski predsednik.

Kijev zahodne države že dalj časa prosi za dobavo nemških tankov leopard. Poljska in Finska, katerih vojski uporabljata leoparde 2, sta izrazili pripravljenost za pošiljanja teh v Ukrajino, vendar mora Nemčija kot država proizvajalka takšno potezo odobriti, do česar pa je Berlin zadržan. Ukrajina je sicer Nemčijo večkrat prosila tudi za druge tipe tankov, a so v Berlinu vztrajno ponavljali, da se za to ni odločila še nobena zahodna država.

Ta argument je prejšnji teden spodkopala Francija, ki je Ukrajini obljubila tako imenovane lahke tanke, dan pozneje pa sta predsednik ZDA Joe Biden in nemški kancler Olaf Scholz naznanila, da bosta njuni državi Kijevu poslali bojna vozila bradley oziroma marder.

Rusija je danes izpustila ameriškega državljana, 35-letnega mornariškega veterana Taylorja Dudleyja, ki je v prvih tednih ruske ofenzive prečkal poljsko-rusko mejo in vstopil v rusko enklavo Kaliningrad. Kaj se je dogajalo z njim v preteklih mesecih, ni znano, poroča Reuters.