Zelenski in Austin. Foto: Reuters
Zelenski in Austin. Foto: Reuters

Pomoč bo vsebovala protitankovsko orožje, zračno obrambo in dodatne raketne sisteme Himars.

"Sporočilo, ki vam ga prinašam danes, gospod predsednik, je, da so Združene države Amerike z vami. Dolgoročno bomo ostali z vami," je Austin dejal ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

Ta je dejal, da je Austinov obisk "zelo pomemben signal" za Ukrajino. "Računamo na vašo podporo," je Austinu še dejal predsednik Ukrajine.

Od začetka ruskih napadov na Ukrajino februarja lani so ZDA tej državi zagotovile že za več kot 44 milijard dolarjev pomoči.

Austin je novinarjem po srečanjih z ukrajinskimi predstavniki dejal, da meni, da je Ukrajina pripravljena na bojevanje pozimi. "Lani so opravili izjemno delo. Letos od njih na osnovi tega, kar je dejal predsednik Zelenski, pričakujemo, da bodo še agresivnejši", je dejal.

Obisk se je zgodil v času, ko je ameriški kongres vse bolj deljen glede pomoči Ukrajini. Medtem ko Washington vztraja, da lahko ZDA podpirajo tako Izrael kot Ukrajino, nekateri kongresniki pravijo, da bi morala imeti podpora Izraelu prednost. Novembra prihodnje leto bodo v ZDA predsedniške volitve.

V zasebnih pogovorih so nekateri najvišji predstavniki Ukrajine izrazili zaskrbljenost, da bodo postale pošiljke vojaške pomoči redkejše. Ukrajinski proračun za prihodnje leto ima primanjkljaj v vrednosti več kot 40 milijard dolarjev, ki bo moral biti zapolnjen.

Rusija trenutno zaseda skoraj petino Ukrajine. Ukrajinska vojska je ob izdatni zahodni vojaški pomoči letos sprožila protiofenzivo, a do zdaj večjega napredka ni dosegla.

Skupna tiskovna konfereca Charlesa Michela in Volodimirja Zelenskega. Foto: Reuters
Skupna tiskovna konfereca Charlesa Michela in Volodimirja Zelenskega. Foto: Reuters

Kijev obiskala tudi Michel in nemški obrambni minister

Kijev sta obiskala tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter nemški obrambni minister Boris Pistorius, ki je Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo Nemčije v boju proti Rusiji.

"Ponovno sem tukaj, najprej zato, da obljubim nadaljnjo podporo, pa tudi zato, da izrazim našo solidarnost in globoko povezanost ter občudovanje pogumnega, drznega in dragega boja, ki se tukaj bije," je dejal Pistorius. To je drugi njegov obisk v Kijevu, odkar je v začetku leta postal obrambni minister.

ZDA so v ponedeljek uvedle sankcije proti polkovniku ruske vojske Azatbeku Omurbekovu in podčastniku Danilu Frolkinu zaradi "izvensodnih pobojev neoboroženih ukrajinskih civilistov" in "drugih hudih kršitev človekovih pravic" v Ukrajini, je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo. Vstop v ZDA je zanju prepovedan.

Sankcije so ZDA uvedle tudi proti ožjim družinskim članom Omurbekova in Frolkina, ki sta obtožena pobojev civilistov v vasi Andrijivka južno od Bahmuta v vzhodni ukrajinski regiji Doneck.

Omurbekov je v Ukrajini poveljeval 64. motorizirani pehotni brigadi ruske vojske, ki je v času pobojev nadzirala območje. Od tam je z brigado odšel v Bučo, kjer je ta nato "pobijala, pretepala, razkosavala, zažigala in uprizarjala lažne usmrtitve".

Zločine Omurbekova in Frolkina so dokumentirale nevladne organizacije in neodvisne preiskave. EU je zaradi pobojev, posilstev in mučenj v Buči, ki naj bi se zgodila marca lani, že uvedel sankcije proti Omurbekovu.

Michel se medtem med obiskom v Kijevu zavezal, da bo Ukrajini in Moldaviji zagotovil polno podporo pri njunih prizadevanjih za hiter začetek pristopnih pogajanj z EU. Pohvalil je napredek obeh držav, a hkrati opozoril, da do njunega članstva v EU ne bo prišlo čez noč.

"Naredil bom vse, kar je v moji moči, da prepričam svoje kolege o začetku pristopnih pogajanj," je na novinarski konferenci z Zelenskim in moldavsko predsednico Maio Sandu izjavil Michel. Pri tem je izrazil prepričanje, da bo unija z vstopom Ukrajine in Moldavije varnejša in močnejša.

"Širitev je in bo ostala proces, ki temelji na zaslugah. Je zahtevna. Včasih je lahko frustrirajoča, a delo se mora nadaljevati, zlasti na področju vladavine prava. Tudi v EU se moramo pripraviti na sprejem novih članic. Obe strani morata biti pripravljeni na širitev do leta 2030," je dodal.

Pojasnil je, da si članice še naprej prizadevajo za oblikovanje enotnega stališča pred decembrskim vrhom EU. Ob tem pa je opozoril, da so nekatere članice dale jasno vedeti, da si želijo tehtnega premisleka, preden se odločijo o nadaljnjih korakih v pristopnem procesu obeh držav.

Zelenski je medtem dejal, da Ukrajina ne pričakuje nobenih daril, a si vseeno želi čim prejšnji začetek pristopnih pogajanj. Dodal je, da je Kijev pripravljen izpolniti vse zahteve Bruslja.

Dve žrtvi ruskih napadov v Donecku in Harkovu

Medtem sta bila v ruskih napadih na vzhodni ukrajinski regiji Doneck in Harkov ponoči ubita dva človeka, šest drugih pa je bilo ranjenih, so sporočili iz Kijeva.

Pri tem sta bila poškodovana bolnišnica v kraju Selidove in rudnik premoga v regiji. Ruske sile so v napadih uporabila rakete in brezpilotne letalnike.

"Poškodovani sta dve bolnišnični stavbi, ranjenih pa šest civilistov. Možno je, da je pod ruševinami še več žrtev," je na družbenem omrežju Telegram sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko in dodal, da odstranjevanje ruševin še poteka.

V premogovniku Kotljarevska je po navedbah Klimenka umrla ena oseba, poškodovani pa so bili štirje objekti, 19 vozil in daljnovod. "Ujetih je ostalo 39 rudarjev. Zdaj so vse izvlekli," je dejal.

V regiji Harkov je bil medtem v ruskem obstreljevanju ubit en človek, je sporočil guverner regije Oleg Sinegubov. Ukrajinska zračna obramba naj bi sicer sestrelila deset od 11 letalnikov tipa šahed.

Ukrajina se zaradi prihajajoče zime pripravlja na povečanje števila ruskih napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo, zlasti na objekte za proizvodnjo in distribucijo električne energije.