Ukrajinski vojaki. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki. Foto: Reuters

Tudi Rusija je prvič ta teden sporočila, da je Ukrajini uspelo spet zavzeti del območja na vzhodnem bregu Dnepra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske in ukrajinske sile so že eno leto v utrjenih položajih na nasprotnih bregovih Dnepra.

Lokalni predstavniki, ki so jih nastavile ruske oblasti, so ta teden sporočili, da se je nekaj ukrajinskim vojakom uspelo prebiti na vzhodni breg, kjer pa so jih obdale ruske sile, ki jih obstreljujejo.

Ruske sile napredujejo na vzhodu države pri Avdijvki, je v četrtek sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Prepričani so, da skuša Rusija obkoliti mesto, obstaja pa tudi možnost, da jim bo uspelo prevzeti nadzor nad kemično tovarno, v kateri proizvajajo koks in druge kemikalije. To bi bil močen udarec za Ukrajino, saj bi otežilo oskrbo sil, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Razmere se spreminjajo tudi na Črnem morju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so se ruske sile umaknile z zahodnega dela Črnega morja v vzhodni del. "Rusija ne more več izkoriščati Črnega morja kot odskočno desko za destabilizacijo drugih regij v svetu," je dodal Zelenski.