Ukrajinski pripadnik teritorialne obrambe z brezpilotnim letalnikom. Foto: EPA
Ukrajinski pripadnik teritorialne obrambe z brezpilotnim letalnikom. Foto: EPA

Ministrstvo za obrambo v Moskvi je sporočilo, da je ruska vojska odbila napade proukrajinskih skupin, ki so poskušale zavzeti ozemlje v ruskih obmejnih regijah Belgorod in Kursk. Napadalci so po navedbah Kijeva izključno ruski državljani in nasprotniki Kremlja. Napade so izvedle tri vojaške skupine, ki jo sestavljajo Rusi, Legija Svobodna Rusija, Ruski prostovoljni korpus in Sibirski bataljon.

Ruska vojska je po navedbah ruskega ministrstva z letali, raketami in topništvom "preprečila poskus kijevskega režima, da bi se prebil na obmejno ozemlje Rusije v regijah Belgorod in Kursk". Pri obrambi naj bi poleg ruske vojske sodelovali tudi pripadniki ruske zvezne varnostne službe FSB.

"Po velikih izgubah je bil sovražnik pregnan," je v izjavi še navedlo obrambno ministrstvo in dodalo, da se je prvi napad začel ob 1. uri po srednjeevropskem času, drugi pa je sledil tri ure pozneje.

Guverner regije Kursk Roman Starovojt je na omrežju Telegram sporočil, da je bil med spopadi ranjen en civilist. Župan mesta Kursk Igor Kucak pa je napovedal, da bodo zaradi spopadov šole v mestu zaprte do petka, pouk pa bo v tem času potekal na daljavo.

Skupina Legija Svobodna Rusija je sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad Tjotkinom, vasjo na robu regije Kursk, ki meji na Ukrajino.

Reuters poroča, da ni mogel neodvisno preveriti izjav obeh strani na bojišču.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne agencije Andrij Jusov je dejal, da skupine delujejo neodvisno od Ukrajine in da so napadalci izključno ruski državljani, vendar ni pojasnil, kako so dobile napredno orožje in oklepna vozila.

Več skupin je objavilo videoposnetke, v katerih so omenjali prihajajoče ruske volitve, ki bodo potekale od petka do nedelje.

"To je šele prvi dan vojaške operacije. Kot vemo, so volitve konec tedna. Najzanimivejše stvari še prihajajo," je dejal tiskovni predstavnik Legije Svobodna Rusija Aleksej Baranovski. "To sploh niso volitve. Gre za naslednjo fazo uzurpacije oblasti, oblikovanje Putinove diktature pod krinko volitev," je dodal in poudaril, da namerava skupina svoje operacije razširiti tudi na druge ruske regije.

Sibirski bataljon je kot nagovor ruskemu ljudstvu objavil videoposnetek, v katerem zamaskiran moški v vojaški uniformi poziva Ruse, naj se raje borijo, kot da se udeležijo ruskih volitev.

V napadih brezpilotnikov zagoreli skladišči goriva

Posnetki z ruskih družbenih omrežij prikazujejo požar v skladišču orožja v Orjolu v Rusiji. Foto: Reuters
Posnetki z ruskih družbenih omrežij prikazujejo požar v skladišču orožja v Orjolu v Rusiji. Foto: Reuters

V Orjolu, ki leži približno 160 kilometrov od meje z Ukrajino, je letalnik trčil v tamkajšnje skladišče goriva in zanetil požar, je prek omrežja Telegram sporočil guverner istoimenske regije Andrej Kličkov. Dodal je, da si reševalne službe prizadevajo zajeziti ogenj in da ranjenih ni bilo.

V Kstovu, ki je od ukrajinske meje oddaljeno dobrih tisoč kilometrov oziroma je približno 450 kilometrov vzhodno od Moskve in streljaj od Nižnega Novgoroda, si gasilci prav tako prizadevajo omejiti požar, ki je v rafineriji nafte izbruhnil po napadu brezpilotnega letalnika, je sporočil guverner regije Nižni Novgorod Gleb Nikitin. Dodal je, da po prvih podatkih žrtev ni.

Ukrajina je v ponedeljek zvečer z letalniki napadla tudi rusko obmejno regijo Belgorod. Po besedah guvernerja Vjačeslava Gladkova je bil ob strmoglavljenju ukrajinskega brezpilotnika poškodovan trgovski objekt. Drugi ukrajinski brezpilotnik pa je zadel mestno hišo v Belgorodu, pri čemer sta bila poškodovana dva človeka, je dodal Gladkov.

Tarča napada sta bili tudi regiji Tula, kjer je ruska zračna obramba letalnik sestrelila, in regija Kursk blizu ukrajinske meje, kjer je zračna obramba sestrelila dva brezpilotna letalnika.

Zjutraj je nato ruska zračna obramba letalnik sklatila nad leningrajsko regijo na severozahodu države, je sporočilo obrambno ministrstvo. Več naj bi jih sestrelila tudi nad regijama Brjansk in Moskva.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je zračna obramba nad sedmimi regijami skupno sestrelila 25 ukrajinskih letalnikov.

V ruskem napadu dva mrtva

Ruske sile so nadaljevale napade na osrednjo Ukrajino, kjer je raketa zadela stanovanjsko hišo v ukrajinskem mestu Krivi Rog in ubila dva človeka. Guverner Dnepropetrovske oblasti Sergej Lisak je dejal, da je bilo ranjenih več kot 30 ljudi, od teh pet huje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da reševalci iščejo preživele in da je bil med huje ranjenimi tudi otrok.