Za Putina je trenutno prioriteta vzpostavljanje dobrih odnosov s Pekingom. Foto: Reuters
Za Putina je trenutno prioriteta vzpostavljanje dobrih odnosov s Pekingom. Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin svojemu ameriškemu kolegu Joeju Bidnu ne namerava zaželeti srečnega novega leta, ker trenutna raven odnosov med Moskvo in Washingtonom ne predvideva časa za čestitke, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Ne zdaj. Zdaj smo tako globoko v medsebojni sovražnosti, da verjetno ni čas za dobre želje," je dejal Peskov novinarjem v odgovoru na vprašanje ruske tiskovne agencije Tass.

Ob tem pa Peskov ni odgovoril na vprašanje, ali bo ruski voditelj zaželel srečno novo leto kateremu od voditeljev drugih držav, ki jih je Rusija označila za sovražne. Peskov je pojasnil, da bodo v Kremlju kot običajno pripravili seznam tistih, ki jim bo Putin zaželel vse dobro.

Peskov je tudi zanikal, da bi bil v prihodnjih dneh načrtovan telefonski pogovor s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Do konca leta pa želi Putin govoriti s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom, a še ni jasno, ali bo šlo za telefonski pogovor ali za osebno srečanje.

Ši in Putin sta se nazadnje osebno srečala septembra ob robu vrha voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Uzbekistanu. Kitajski voditelj je prejšnji teden v Pekingu sprejel tudi Putinovega predhodnika Dmitrija Medvedjeva.

Kitajska se je uradno zavzela za diplomatsko rešitev vojne v Ukrajini, vendar je ni obsodila ali se pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji.

Najhujši boji med ruskimi in ukrajinskimi silami potekajo v okolici mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Najhujši boji med ruskimi in ukrajinskimi silami potekajo v okolici mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters

Ob strmoglavljenju ukrajinskega brezpilotnika mrtvi trije ruski vojaki

Medtem pa je na vojaško oporišče Engels na jugovzhodu Rusije, 500 kilometrov severovzhodno od meje z Ukrajino, strmoglavilo ukrajinsko brezpilotno letalo, pri čemer so bili ubiti trije ruski vojaki.

Ukrajina poziva k izključitvi Rusije iz Združenih narodov

Ukrajina je znova pozvala k izključitvi Rusije iz Združenih narodov. "Ukrajina poziva države članice ZN, naj Ruski federaciji odvzamejo status stalne članice Varnostnega sveta ZN in jo izključijo iz ZN," je na spletni strani zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Rusija lahko sicer kot ena od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN vloži veto na sprejetje vsake resolucije.

Poziv je v nedeljo napovedal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. "Jutri bomo uradno izrazili svoje stališče. Imamo zelo preprosto vprašanje: ali ima Rusija pravico ostati stalna članica Varnostnega sveta ZN in sploh biti v Združenih narodih," je dejal Kuleba.

V pozivu med drugim Kijev navaja, da Rusija nikoli ni opravila pravnega postopka za sprejem v članstvo ZN in zato nezakonito zaseda mesto nekdanje Sovjetske zveze v Varnostnem svetu ZN.

"Ukrajinsko brezpilotno letalo je bilo sestreljeno na majhni višini, ko se je bližalo vojaškemu letališču Engels v regiji Saratov. Zaradi padca razbitin brezpilotnega letala so bili smrtno ranjeni trije ruski vojaki tehničnega osebja, ki so bili na letališču," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

To je bil ta mesec že drugi domnevni ukrajinski napad z brezpilotnimi letalniki na oporišče v mestu Saratov, ki leži okoli 730 kilometrov jugovzhodno od Moskve.

Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB pa je sporočila, da je pri prehodu ukrajinsko-ruske meje v regiji Brijansk ubila štiri domnevne ukrajinske saboterje, ki so bili oboroženi z nemškim orožjem in improviziranimi eksplozivnimi sredstvi. Kijev se na očitke še ni odzval.

Ukrajina sicer ni prevzela odgovornosti za napad 5. decembra, ko je bilo napadeno še eno vojaško oporišče na ruskem ozemlju v regiji Rjazan. V Kijevu so takrat povedali le, da je napad "karma" za rusko vojaško agresijo.

Guverner Saratova Roman Busargin je povedal, da civilni objekti niso bili poškodovani v napadu, ob tem pa tudi zatrdil, da ni "absolutno nobene" nevarnosti za civiliste.

Rusija ves čas od začetka vojne uporablja oporišče Engels za zračne napade na Ukrajino. Po besedah zahodnih poznavalcev je bil ukrajinski napad na oporišče na začetku decembra velika sramota za rusko vojsko.

Rusija je napovedala izdelavo novih raket za vojsko. Foto: Reuters
Rusija je napovedala izdelavo novih raket za vojsko. Foto: Reuters

Rusija v prevetritev položajev raketnih sistemov

Kot so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva, vojska dela "24 ur na dan" išče nove položaje protiletalskih raketnih sistemov za obrambo pred zračnimi napadi iz Ukrajine.

Posadke sistemov S-300V "določajo nova območja položajev" raketnih sistemov zemlja-zrak dolgega dosega v zahodnem vojaškem območju, še navaja ministrstvo.

Zahodno vojaško okrožje je eno od petih ruskih vojaških okrožij in vključuje regije, ki mejijo na Ukrajino, vključno z regijama Belgorod in Brjansk. Rakete S-300V so sposobne slediti cilju na razdalji do 204 kilometrov in na višini do 30 kilometrov.