Avdijivka, ki je pred vojno štela več kot 30.000 prebivalcev, je na frontni liniji že skoraj deset let. Foto: AP
Avdijivka, ki je pred vojno štela več kot 30.000 prebivalcev, je na frontni liniji že skoraj deset let. Foto: AP

Bitka za Bahmut v Donecku na vzhodu Ukrajine velja za eno najsrditejših v 13 mesecih vojne, a ruskim silam na čelu z najemniškimi vojaki zasebne vojaške skupine Wagner ni uspelo doseči preboja kljub silovitim napadom, zato skušajo zdaj povsem obkoliti mesto.

Po navedbah britanskih obveščevalcev, s katerimi se strinjajo tudi ukrajinski poveljniki, ima zdaj Rusija za cilj obkoliti tudi mesto Avdijivka, zato stopnjuje pritisk na oskrbovalne linije za ukrajinsko vojsko. "Sovražnik nenehno poskuša obkoliti mesto Avdijivka. Zelo se strinjam s kolegi iz Združenega kraljestva, da lahko Avdijivka kmalu postane drugi Bahmut," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksij Dmitrašivski.

Avdijivka je v nasprotju z Bahmutom že več let na frontni liniji, saj so ukrajinski vojaki tam vkopani že od leta 2014, ko so proruski separatisti zasedli del ozemlja na vzhodu Ukrajine.

Prigožin napoveduje obsežen ukrajinski napad

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je medtem pisal ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju in ga v pismu opozoril, da namerava ukrajinska vojska kmalu sprožiti ofenzivo, katere cilj je odrezati njegove sile od glavnine ruskih vojakov na vzhodu Ukrajine. Po njegovih besedah je "obsežen napad" načrtovan za konec marca ali začetek aprila.

"Prosim vas za sprejetje vseh potrebnih ukrepov, da bi preprečili ločitev zasebnega vojaškega podjetja Wagner od glavnih sil ruske vojske, kar bi imelo negativne posledice za posebno vojaško operacijo," je dejal in uporabil izraz, ki ga Moskva uporablja za svojo vojno v Ukrajini.

To je bilo prvič, da je Prigožin objavil takšno korespondenco z obrambnim ministrom, ki ga je sicer pogosto kritiziral zaradi vodenja vojne. Kot je dejal, je k pismu dodal prilogo, ki ni javno objavljena, v njej pa je predstavil podrobnosti o ukrajinskem načrtu in svoj predlog za njegovo preprečitev.

Prigožin je še povedal, da njegovi plačanci nadzorujejo 70 odstotkov Bahmuta, ki ga skušajo zavzeti že od lanskega poletja.

Srditi boji na vzhodu Ukrajine