Dim nad mestom Bahmut, v katerem skoraj naj ne bi bilo več civilistov. Foto: Reuters
Dim nad mestom Bahmut, v katerem skoraj naj ne bi bilo več civilistov. Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je sporočila, da so njihove sile zadale močan udarec ruski brigadi v jugozahodnem predmestju Bahmuta. Ruska brigada je po navedbah Reutersa običajno sestavljena iz več tisoč vojakov.

Jevgenij Prigožin je sporočil, da so njegove sile zapustile območje. "Naša vojska beži. 72. brigada je izgubila tri kvadratne kilometre ozemlja, kjer sem izgubil približno 500 mož," je sporočil.

"Uradno je. Prigožinovo poročilo o begu 72. ruske motorizirane brigade iz bližine Bahmuta in 500 truplih Rusov drži," je ponoči sporočila ukrajinska tretja jurišna brigada, ki je bila lani sestavljena iz pripadnikov bataljona Azov. Ustanovitelj bataljona Andrij Bilecki je sporočil, da so zajeli tudi ruske vojake.

Vzhodno vojaško poveljstvo Ukrajine je potrdilo, da je ruska brigada utrpela hud udarec, vendar so dodali, da si ruske sile še naprej prizadevajo zavzeti preostali del Bahmuta, ki je v zadnjih mesecih prizorišče najhujših spopadov.

Ukrajina svari pred prevelikimi pričakovanji glede protiofenzive

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je medtem v pogovoru za nemški časopis Bild ponovil besede obrambnega ministra Oleksija Reznikova, ki je konec aprila posvaril pred prevelikimi pričakovanji glede ukrajinske spomladanske ofenzive.

"Te protiofenzive ne imejte za zadnjo, saj ne vemo, kaj se bo iz nje izcimilo," je dejal Kuleba in pojasnil, da bi bila ta protiofenziva zadnja le, če bi ukrajinskim silam uspelo nazaj zavzeti vsa ozemlja, ki jih trenutno zaseda Rusija. Ob tem je ponovil tudi prošnje Kijeva po novih dobavah orožja.

V napadu z brezpilotniki na zahodu Rusije ranjenih več ruskih vojakov

Ruske oblasti so sporočile, da so v jutranjih urah odbile napad dveh brezpilotnih letalnikov na rusko vojaško vadišče v pokrajini Voronež na zahodu države, v katerem je bilo ranjenih več kot deset ruskih vojakov.

"Napad z brezpilotnimi letalniki je bil odbit," je na Telegramu zapisal guverner ruske pokrajine Voronež Aleksander Gusev in ob tem pojasnil, da je eden od brezpilotnikov zgrešil objekt, drugega pa so ruske sile sestrelile.

Wagnerjevi borci so v prvih bojnih linijah v Ukrajini. Foto: Reuters
Wagnerjevi borci so v prvih bojnih linijah v Ukrajini. Foto: Reuters

Tarča napada naj bi bilo vojaško vadišče Pogonovo jugozahodno od mesta Voronež. Po poročanju lokalnih medijev je bilo v napadu ranjenih več kot deset ruskih vojakov. Reševalci so že prispeli na kraj dogodka in oskrbeli ranjene vojake.

Iz Rusije že vse od začetka invazije v Ukrajini februarja lani prihajajo poročila o številnih sabotažah. V četrtek je na jugu Rusije po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v pokrajini Krasnodar.

Prejšnjo sredo pa je Moskva sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika in napad označila za poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Francija za uvrstitev Wagnerjeve skupine med teroristične skupine

Francoski parlament je v torek soglasno sprejel resolucijo, s katero Evropsko unijo poziva, naj rusko najemniško vojaško skupino Wagner uvrsti na seznam terorističnih organizacij.

Avtor resolucije, ki je sicer nezavezujoča in simbolična, poslanec Benjamin Haddad je izrazil upanje, da bo ta spodbudila članice EU-ja, da skupino Wagner uvrstijo na uradni seznam terorističnih organizacij. "Kjer koli delujejo, člani Wagnerja širijo nestabilnost in nasilje. Ubijajo, mučijo in ropajo. Skoraj nekaznovano ustrahujejo in manipulirajo," je opozoril.

Prepričan je, da plačancev skupine Wagner ne žene apetit po denarju, temveč sledijo "široki strategiji, od Malija do Ukrajine, in podpirajo agresivno politiko režima ruskega predsednika Vladimirja Putina do naših demokracij".

Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je sicer priznala, da pravno gledano oznaka EU za teroristično organizacijo ne bo imela bistvenega vpliva na delovanje skupine Wagner. "Vendar pa ne smemo podcenjevati simbolnega pomena takšne oznake in odvračalnega učinka, ki bi ga lahko imela na države, ki jih mika, da bi se obrnile na Wagner," je dodala.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je medtem že zahvalil francoskemu parlamentu in pozval druge države, naj mu sledijo. "Vsako manifestacijo terorizma je treba uničiti in vsakega terorista je treba obsoditi," je dodal.

Uvrstitev na seznam terorističnih skupin pomeni, da lahko članice EU-ja zamrznejo sredstva skupine Wagner in njenih članov, evropskim podjetjem in državljanom pa prepovedo poslovanje z organizacijo. EU je sicer Wagnerjevo skupino in njegovega vodjo Jevgenija Prigožina že večkrat sankcioniral, zlasti zaradi kršenja človekovih pravic v Afriki in sodelovanja pri ruski invaziji v Ukrajini.

Za uvrstitev Wagnerjeve skupine na seznam terorističnih organizacij naj bi se v prihodnjih tednih odločila Velika Britanija, poroča časopis The Times, ki se sklicuje na vir iz vlade. S tem bi vključitev v Wagnerjevo skupino, izražanje podpore skupini, javno prikazovanje njenega logotipa ali udeležba na njenih srečanjih postala kazniva dejanja.