Ukrajinska vojska se na fronti spopada s pomanjkanjem kadra in orožja. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska se na fronti spopada s pomanjkanjem kadra in orožja. Foto: Reuters

"Ta denar bi potrebovali včeraj, ne jutri, ne danes," je dejal v pogovoru za BBC. "Če je ne bomo obvarovali, bo Ukrajina padla. In tako bo uničen globalni varnostni sistem, cel svet pa bo moral najti nov varnostni sistem. Ali pa bodo številni konflikti, številne tovrstne vojne, na koncu pa bi to lahko vodilo v tretjo svetovno vojno."

Predstavniški dom ameriškega kongresa naj bi o zakonu o tuji pomoči, ki zajema tudi dodatno pomoč Kijevu, glasoval v soboto, Šmigalj pa je izrazil "previdni optimizem", da bodo kongresniki sprejeli zakon, ki predvideva dodatnih 61 milijard dolarjev za Ukrajino, a ob pričkanju med demokrati in republikanci, ki zakon pogojujejo z varovanjem na južni meji, že mesece stoji. Zakon predvideva tudi dodatno financiranje Izraela.

Po navedbah Rusije tudi dodatna ameriška pomoč ne bo vplivala na razmere na bojiščih, saj da stanje na fronti za Kijev "ni obetavno".

To še zdaleč ni prvič, da je Ukrajina podala tako alarmantno opozorilo glede posledic njenega potencialnega poraza. Lani je predsednik Volodimir Zelenski dejal, da če Rusija zmaga, bo naslednja njena tarča Poljska, s tem pa da se bo začela tretja svetovna vojna.

Kremelj tovrstne trditve odpravlja kot zahodno plašenje. Prejšnji mesec je predsednik Vladimir Putin namigovanja, da bi Rusija lahko nekega dne napadla vzhodno Evropo, zavrnil kot "popoln nesmisel". Rusija ni nikdar napadla kakšne države članice Nata. Organizacija je zavezana kolektivni obrambi, kar pomeni, da napad na eno članico zavezništva pomeni napad na vse.

Ukrajina in Rusija izvedli nove napade

Ukrajina in Rusija sta medtem danes izvedli nove napade. V ruskem obstreljevanju ukrajinske regije Doneck sta bili ubiti dve osebi. Po navedbah Kijeva je ukrajinska vojska v sredo uspešno izvedla napad na rusko letališče Džankoj na severu ukrajinskega polotoka Krim. V napadu naj bi bili med drugim poškodovani radarji in sistemi zračne obrambe.

Ukrajinska vlada in državni dobavitelj energije DTEK pa sta prebivalce in podjetja pozvala, naj v večernih urah omejijo uporabo električne energije. Poziv sledi seriji ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Ukrajinsko ministrstvo za energetiko je ob tem dodalo, da je Ukrajina v sredo začela uvažati električno energijo iz Romunije, Poljske in Slovaške.