Ukrajinsko oklepno vozilo v bližini Bahmuta. Foto: Reuters
Ukrajinsko oklepno vozilo v bližini Bahmuta. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob nadaljevanju spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami obiskal Harkov na severu Ukrajine. Ukrajinsko poveljstvo trdi, da so ruske sile v Harkovski oblasti "obtičale", napredujejo pa na vzhodni fronti.

"V Harkovu smo razpravljali o obrambi regije, zlasti v sektorju v okolici mesta Vovčansk, in obnovi poškodovane energetske infrastrukture," je Zelenski zapisal v sporočilu na Telegramu.

Ukrajinski predsednik se je s predstavniki oblasti in oboroženih sil v Harkovski oblasti pogovarjal o obrambi tega območja na severu države ob meji z Rusijo, kjer so ruske sile pred dvema tednoma sprožile večjo kopensko ofenzivo in dosegle največji napredek v zadnjih 18 mesecih.

Med drugim so razpravljali o obrambi mesta Vovčansk, ki je od ukrajinsko-ruske meje oddaljeno manj kot pet kilometrov. "Kljub začetnemu uspehu je sovražnik obtičal v spopadih na ulicah Vovčanska in utrpel visoke izgube," je na družbenih omrežjih sporočil poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Oleksandr Sirski.

Rusija poskuša zavzeti mesto in "trenutno premika rezerve iz različnih sektorjev, da bi podprla aktivne napadalne operacije, vendar brez uspeha", je dodal.

Drugod po Harkovski oblasti Rusija nadaljuje obstreljevanje. Ukrajinske železnice so sporočile, da so ponoči ruske sile izvedle več napadov na železniško infrastrukturo, pri čemer je bilo poškodovanih več železniških prog, vagonov in stavb.

Sirski je ob tem danes opozoril še, da kljub omejenemu uspehu v Harkovu ruska vojska še vedno napreduje na vzhodni fronti. Intenzivni spopadi po njegovih besedah potekajo zlasti v okolici naselij Časiv Jar, Pokrovsk in Kurahove.

Rusija za teroristični napad v Moskvi obtožuje Ukrajino

Rusija je aretirala več kot 20 ljudi, povezanih z napadom, ki ga je marca v koncertni dvorani v bližini Moskve izvedla Islamska država in v katerem je bilo ubitih več kot 140 ljudi, je v petek sporočil vodja varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov.

Znova je obtožil Ukrajino, da je bila neposredno vpletena v napad na koncertno dvorano v Moskvi, za kar ni predložil dokazov. Kijev je obtožbe zavrnil kot absurdne.

Sorodna novica 133 smrtnih žrtev napada v Moskvi. Islamska država objavila domnevni posnetek streljanja.

"Preiskava poteka, vendar lahko že zdaj z gotovostjo trdimo, da je ukrajinska vojaška obveščevalna služba neposredno vpletena v ta napad," je po poročanju državne agencije TASS dejal Bortnik.

Bortnikov je sicer s prstom pokazal na Ukrajino, vendar je tudi dejal, da je priprave, financiranje in sam napad po spletu usklajevala Islamska država Korasan, afganistanska veja militantne skupine.

Obtožil je tudi vojaško zvezo Nato, da je omogočila prenos "plačancev in borcev mednarodnih terorističnih organizacij z Bližnjega vzhoda, iz severne Afrike in Afganistana" v Ukrajino, da bi se lahko borili proti ruskim silam.

Andrij Jusov, tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne agencije, je v četrtek na nacionalni televiziji dejal, da "ruska propaganda ni pozabila Crocusa. Še naprej bo poskušala promovirati absurdno trditev o domnevni vpletenosti Ukrajine, čeprav ne vzdrži nobene kritike in je popolnoma nelogična."

V koncertno dvorano Crocus v moskovskem predmestju Krasnogorsk so 22. marca vdrli oboroženi zamaskirani napadalci in začeli streljati ter pozneje stavbo zažgali. Ruske oblasti so v povezavi z napadom aretirale 12 ljudi, osem so jih obtožile kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom.

Med osumljenci, ki jih zadržuje Rusija, so tudi štirje domnevni strelci, vsi državljani Tadžikistana, ki so jim pripor podaljšali do 22. avgusta. Datum sojenja zoper njih še ni bil določen.