Pogled na Harkov, ki je v zadnjih dneh tarča obsežnih ruskih napadov. Foto: Reuters
Pogled na Harkov, ki je v zadnjih dneh tarča obsežnih ruskih napadov. Foto: Reuters

Baerbock je med obiskom ukrajinske prestolnice dejala, da Ukrajina nujno potrebuje več protizračne obrambe za zaščito pred številnimi ruskimi raketami. Opozorila je tudi, da so se razmere zaradi obsežnih ruskih zračnih napadov na civilno infrastrukturo in "brutalne ofenzive" v Harkovski oblasti znova močno poslabšale. "Naša podpora temelji na globokem prepričanju, da bo Ukrajina v tej vojni zmagala," je dodala nemška zunanja ministrica.

Spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko se medtem nadaljujejo. V ruskih napadih na mesto Harkov na severovzhodu Ukrajine je bilo ponoči ranjenih najmanj sedem ljudi. Ukrajinska vojska naj bi ob tem odbila napade ruskih brezpilotnih letalnikov nad več kraji po vsej državi.

"Sovražnik je vso noč napadal Harkov," je na omrežju Telegram sporočil guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

Annalena Baerbock si je v Ukrajini ogledala eno izmed tamkajšnjih elektrarn. Foto: AP
Annalena Baerbock si je v Ukrajini ogledala eno izmed tamkajšnjih elektrarn. Foto: AP

Ruska vojska je ponoči poleg Harkova napadala tudi druge ukrajinske regije, med drugim Odeso, Mikolajiv in Dnipropetrovsk. Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so po vsej državi sestrelili 28 od 29 ruskih brezpilotnih letalnikov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ob tem ocenjuje, da je bilo v Harkovu v zadnjih desetih dneh, odkar je ruska vojska sprožila kopensko ofenzivo v tej regiji na severovzhodu Ukrajine, razseljenih več kot 14.000 ljudi.

"V nekaj dneh je bilo razseljenih več kot 14.000 ljudi, skoraj 189.000 pa jih še vedno živi znotraj 25-kilometrskega območja ob meji z Rusijo in so zaradi nenehnih spopadov v veliki nevarnosti," je povedal predstavnik WHO-ja v Ukrajini Jarno Habicht.

Žrtve tudi na ruski strani

Nadaljujejo se tudi napadi ukrajinskih sil na območja ob meji z Rusijo ter v delih Donecke oblasti na vzhodni fronti, ki so pod nadzorom Rusije. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je sporočil, da je en človek umrl v napadu z brezpilotnim letalnikom na avtomobil v bližini vasi Oktabrski blizu meje z Ukrajino, še trije ljudje so ranjeni. Še en človek pa je bil ubit v ukrajinskem napadu v mestu Doneck, so sporočile tamkajšnje proruske oblasti.