Posledice ruskega zračnega napada v Harkovu. Foto: Reuters
Posledice ruskega zračnega napada v Harkovu. Foto: Reuters

Kliščivka je bila ena od redkih vasi na vzhodni fronti, ki si jo je Ukrajina v lanski protiofenzivi izborila nazaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so enote južnega vojaškega okrožja spet "osvobodile Kliščivko", potem ko so ruske sile to vas zajele že lani januarja in jo nato osem mesecev pozneje izgubile v delno uspešni ukrajinski protiofenzivi na zasedenih ozemljih.

V Kijevu novega ruskega zavzetja vasi Kliščivka za zdaj niso potrdili.

Kliščivka leži devet kilometrov južno od mesta Bahmut, ki velja za ključno mesto na vzhodni frontni črti v pokrajini Doneck. Že lani so na ozemlju v okolici Bahmuta potekali srditi spopadi. V vasi je sicer pred vojno živelo približno 500 ljudi.

Potem ko je Rusija od 10. maja zavzela številne vasi v Harkovski oblasti in s tem sprožila premike dela ukrajinskih sil v omenjeno regijo, so v ponedeljek ruske sile zasedle tudi vas Bilogorivka v Lugansku. Ta je veljal za simbol ukrajinskega upora v regiji, potem ko so ga ukrajinske sile osvobodile leta 2022.

V Harkovu ranjenih najmanj devet ljudi

Rusija je v sredo izvedla zračni napad na mesto Harkov na severovzhodu Ukrajine, drugo največje ukrajinsko mesto, pri čemer je bilo ranjenih najmanj devet ljudi, najmanj eden huje, so dejali predstavniki lokalnih oblasti.

Predstavnik policije Sergij Bolvinov je dejal, da je ena od ruskih bomb zadela kavarno zelo blizu večnadstropne stanovanjske stavbe.

Regionalni guverner Oleg Sinegubov je dejal, da je kot posledica napada zgorela tudi bencinska črpalka.

Napad na območje jedrske elektrarne?

Uprava jedrske elektrarne Zaporožje, ki jo je po zasedbi elektrarne nastavila Rusija, je sporočila, da je ukrajinski brezpilotni letalnik napadel nejedrsko poslopje v okviru elektrarne, pri čemer ni nastala kritična škoda.

Novi napadi na ukrajinsko energetsko omrežje

Medtem so ruski brezpilotni letalniki zadeli energetska poslopja po Ukrajini, zaradi česar je brez elektrike ostalo več kot pol milijona porabnikov v severni ukrajinski pokrajini Sumi.

Regionalne oblasti so sporočile, da so letalniki napadli mesto Šostka in Konotop severovzhodno od Kijeva blizu meje z Rusijo.

Ukrajinska vojska naj bi sestrelila sedem letalnikov, uporabljenih v tem napadu. Vojska pa je sporočila, da je sestrelila vseh 24 letalnikov, ki jih je Rusija izstrelila v nočnem napadu na pet drugih pokrajin na jugu in vzhodu Ukrajine.