Zelenski pred imenom mesta Slovjansk, izklesanim v beton in pobarvanim v rumeno-modre ukrajinske barve. Foto: Reuters
Zelenski pred imenom mesta Slovjansk, izklesanim v beton in pobarvanim v rumeno-modre ukrajinske barve. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na srečanju z vojaki v Slovjansku pozval k minuti molka v spomin na ubite ukrajinske vojake. "Iz vsega srca vam čestitam ob tem velikem prazniku, dnevu oboroženih sil," je sporočil.

Mesto Slovjansk, ki so ga leta 2014 za kratek čas zavzeli proruski separatisti, leži približno 45 kilometrov severno od mesta Bahmut, ki je po ukrajinski osvoboditvi Hersona na jugu države postal središče spopadov.

Nov napad na rusko letališče

Iz Rusije so zjutraj poročali o novem napadu z brezpilotnimi letalniki na letališče v pokrajini Kursk, pri čemer je zagorel rezervoar za gorico. "V napadu ni bilo žrtev. Požar je omejen. Na prizorišču delajo vse službe za nujno pomoč," je sporočil guverner Roman Starovojt.

Letalsko oporišče Saratov, prizorišče ponedeljkovih napadov. Foto: Reuters
Letalsko oporišče Saratov, prizorišče ponedeljkovih napadov. Foto: Reuters

V ponedeljek sta bili z brezpilotniki napadeni ruski letalski oporišči v krajih Rjazan in Saratov. Ubiti so bili trije uslužbenci, štirje so bili ranjeni. Poškodovani sta bili tudi dve vojaški letali.

Rusko obrambno ministrstvo je odgovornost za ponedeljkove napade pripisalo Ukrajini in jo obtožilo terorističnih dejanj. Rusija se je odzvala z "obsežnim napadom na vojaški nadzorni sistem" in druge tarče, pri čemer je bilo po navedbah Moskve zadetih vseh 17 ciljev.

Kijev odgovornosti za napade ni prevzel. Če so napade res izvedle ukrajinske sile, so to najgloblji ukrajinski napadi na ozemlju Rusije doslej, saj sta oporišči oddaljeni 185 oz. 600 kilometrov od najbližje ukrajinsko-ruske meje.

V Ukrajini obnavljajo infrastrukturo za dostop do elektrike

Po valu ruskih raketnih napadov si v Ukrajini medtem prizadevajo obnoviti dobavo električne energije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so v ponedeljek sestrelili večino od 70 ruskih raket, ki so kljub temu poškodovale že tako načeto infrastrukturo.

V večerni videoizjavi je Zelenski še sporočil, da so v ruskih napadih v ponedeljek umrli štirje ljudje.

Ukrajinski ponudnik električne energije Ukrenergo je zaradi posledic raketiranja napovedal nove prekinitve dobave električne energije po vsej državi.

Sorodna novica Zelenski: Ukrajinska protizračna obramba prestregla večino ruskih raket v novem nizu zračnih napadov

Predstavnik podjetja Volodimir Kudricki je Rusijo obtožil, da je za napade namerno izbrala začetek največjega mraza, da bi povzročila čim več škode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mesecih ruskih napadov je poškodovana že skoraj polovica ukrajinske energetske infrastrukture, zaradi česar so ljudje več ur dnevno v mrazu in temi, saj se temperature spustijo tudi pod nič stopinj Celzija.

Ruske oblasti v Hersonu uvajajo valuto rubelj

Ruske okupacijske oblasti v ukrajinski regiji Herson so medtem prebivalce pozvale, naj svoje prihranke zamenjajo za ruske rublje. Plačevanje v ukrajinski valuti grivni se bo namreč končalo 1. januarja, je napovedal proruski guverner regije Vladimir Saldo.

Kot razlog za poziv prebivalcem je Saldo navedel velik padec vrednosti grivne zaradi ukrajinskih gospodarskih težav in dejal, da se valuta spreminja v papir. Ukrajinska grivna je namreč od začetka invazije izgubila približno 50 odstotkov vrednosti v primerjavi z dolarjem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Odločitev o uvedbi rublja je bila objavljena že oktobra in je del ukrepov za priključitev ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje k ruskemu ozemlju. V regijah Lugansk in Doneck je rubelj že nekaj časa uradna valuta.

Ukrajinski gasilci gasijo požar v mestu Odesa po ruskih napadih. Foto: Reuters
Ukrajinski gasilci gasijo požar v mestu Odesa po ruskih napadih. Foto: Reuters

Ruske sile so se novembra umaknile iz mesta Herson, ki je zdaj vnovič pod ukrajinskim nadzorom. Istoimenska prestolnica regije je bilo prvo večje ukrajinsko mesto, ki je po začetku invazije 24. februarja padlo v roke ruskih sil in njihov umik od tam velja za enega največjih ruskih neuspehov v vojni. Kljub umiku pa ruske enote še vedno zasedajo večino regije Herson.

Rusija zahteva aretacijo dveh ukrajinskih ministric

Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB je medtem zahtevala aretacijo dveh ukrajinskih ministric, in sicer podpredsednice vlade in ministrice za reintegracijo zasedenih ozemelj Irine Vereščuk ter namestnice ukrajinskega zunanjega ministra Emine Džaparove, je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP sporočil tiskovni predstavnik moskovskega sodišča.

Sodišče pri tem ni navedlo razloga, vendar je ruska tiskovna agencija RIA Novosti poročala, da sta ministrici obtoženi kršitve ozemeljske celovitosti Rusije. Irina Vereščuk je nedavno odpotovala v mesto Herson, Džaparova pa že dlje časa poziva k mednarodni podpori za deokupacijo polotoka Krim in njegovo vrnitev Ukrajini. Obe sta bili tudi uvrščeni na ruski seznam iskanih oseb, je še poročala agencija RIA Novosti.