Posledice napada v Slovjansku. Foto: Reuters
Posledice napada v Slovjansku. Foto: Reuters

"Do 13. ure sta v Slovjansku umrla dva človeka, še 29 pa je ranjenih. Poškodovane so številne upravne in poslovne stavbe, pet stolpnic in sedem zasebnih hiš," je na Facebooku sporočil guverner oblasti Doneck Pavlo Kirilenko. Ob tem je pojasnil, da so ruske sile mesto napadle z dvema raketama protiletalskega sistema S-300.

Prav tako naj bi Moskva po njegovih navedbah napadla mesto Družkivka v regiji Doneck. "Dve raketi sistema S-300 sta v mestu zadeli sirotišnico in jo skoraj popolnoma uničili," je dejal in dodal, da za zdaj o žrtvah ne poročajo.

V odzivu na napade je Zelenski ruske sile znova obtožil terorizma. "Še en dan, ki se je začel s terorizmom Ruske federacije. Ukrajina ne bo odpustila mučenja naših ljudi. Vsi ruski teroristi bodo za svoje zločine odgovarjali," je zapisal na družbenih omrežjih.

Ukrajinske oblasti so medtem v mestu Avdijivka napovedale evakuacijo mestnih delavcev. "Avdijivka je vse bolj podobna prizorom iz postapokaliptičnih filmov. Zato je bila sprejeta težka odločitev za evakuacijo mestnih delavcev, ki so skrbeli za čistočo in vitalnost mesta," je sporočil Vitalij Barabaš, vodja vojaške uprave mesta.

Ruske sile že več mesecev poskušajo v celoti zavzeti regijo Doneck, v kateri trenutno potekajo intenzivni spopadi tako za nadzor nad Avdijivko kot nad mestom Bahmut. Bahmut je ostal praktično brez civilnega prebivalstva, obe strani pa sta v boj za mesto vložili veliko napora, čeprav po mnenju analitikov to nima velike strateške vrednosti.

Berlin dobavil Ukrajini 18 tankov leopard

Nemški kancler Olaf Scholz je potrdil, da je Ukrajina od Nemčije prejela 18 sodobnih bojnih tankov leopard 2A6 za obrambo pred rusko agresijo.

"Da, dostavili smo tanke leopard, kot smo napovedali," je dejal Scholz v Rotterdamu na novinarski konferenci z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem, s katerim se je srečal na pogovorih o okrepitvi vojaškega sodelovanja med državama. Kot je ob tem še dejal Scholz, so se ukrajinski vojaki v Nemčiji usposabljali za uporabo leopardov.

Po navedbah nemškega ministrstva za obrambo so v Ukrajino skupaj s tanki prispeli tudi strelivo in rezervni deli ter dve oklepni vozili buffalo skupaj s posadkami, ki so se urile v Nemčiji. Že pred tem je v Ukrajino prispelo 40 nemških pehotnih bojnih vozil tipa marder.

"Kot smo obljubili, so naši tanki pravočasno prispeli v roke naših ukrajinskih prijateljev. Prepričan sem, da lahko dajo na fronti pomemben prispevek," je dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius.

Po navedbah obrambnega ministrstva v Berlinu bo naslednji korak dobava starejših bojnih tankov leopard 1A5, ki jih trenutno popravlja nemška industrija, to pa financirajo Nemčija, Danska in Nizozemska. Cilj je zagotoviti prvih 25 tankov do poletja, približno 80 tankov do konca tega leta in v letu 2024 povečati število na najmanj sto leopardov 1A5.

Nemška vlada je po dolgem obotavljanju konec januarja sprejela odločitev, da bo Ukrajini dobavila dolgo želene bojne tanke leopard, s katerimi bi se ukrajinska vojska lahko lažje postavila po robu ruskim silam.

Ukrajina si je dolgo prizadevala za dobavo tankov leopard. Foto: Reuters
Ukrajina si je dolgo prizadevala za dobavo tankov leopard. Foto: Reuters

Moskva vztraja pri namestitvi jedrskega orožja v Belorusiji

Ruske oblasti so sporočile, da kljub kritikam Zahoda ne nameravajo spremeniti svojih načrtov glede namestitve taktičnega jedrskega orožja na ozemlju Belorusije. Priprave za namestitev orožja naj bi se začele že prihodnji mesec.

"Takšna reakcija Zahoda ne more vplivati na ruske načrte," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije napovedal v soboto. Takrat je tudi dejal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo.

Ameriško zunanje ministrstvo je nato sporočilo, da ZDA trenutno ne vidijo znakov, da bi Rusija nameravala uporabiti jedrsko orožje. Zveza Nato pa je navedbe Vlaimirja Putina označila za zavajajoče, saj naj bi članice Nata delovale v popolnem skladju s svojimi mednarodnimi obveznostmi. Prav tako je Nato rusko jedrsko retoriko označil za nevarno in neodgovorno.

Ukrajina je medtem v odzivu na Putinovo napoved opozorila, da je Kremelj vzel Belorusijo za jedrsko talko. Ob tem je sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov dodal, da namestitev jedrskega orožja pomeni naslednji korak k notranji destabilizaciji Belorusije. Kijev je nato tudi zahteval sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN-a.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je Putinov tesni zaveznik, ruski vojski pa je na začetku invazije v Ukrajini že dal na razpolago belorusko ozemlje. Prav tako je kmalu po izbruhu vojne v Ukrajini potekal referendum, na katerem so se beloruski volivci odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje na svojem ozemlju.

Vodja IAEA-ja v Zaporožju

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi se je v Zaporožju na vzhodu Ukrajine sestal z ukrajinskim predsednikom, s katerim sta razpravljala o zaščiti jedrske elektrarne Zaporožje in njenega osebja.

"Danes sem se v mestu Zaporožje srečal z Zelenskim in imel bogato izmenjavo mnenj o zaščiti jedrske elektrarne Zaporožje in njenega osebja. Ponovil sem, da IAEA v celoti podpira ukrajinske jedrske objekte," je generalni direktor IAEA-ja zapisal na Twitterju.

Prvi mož agencije in Zelenski sta obiskala tudi tamkajšnjo hidroelektrarno na reki Dneper, ki jedrsko elektrarno Zaporožje oskrbuje z elektriko.

Prejšnji teden je Grossi opozoril, da so razmere v jedrski elektrarni Zaporožje, največji v Evropi, še vedno negotove, potem ko je ta na začetku meseca zaradi obstreljevanja v bližini že šestič od začetka ruske invazije začasno ostala brez povezave z ukrajinskim elektroenergetskim omrežjem. Elektrika je namreč nujna za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

Jedrska elektrarna je sicer od marca lani pod ruskim nadzorom. Periodično obstreljevanje v okolici objekta vzbuja strah pred jedrsko nesrečo, zato si IAEA že dlje časa prizadeva, da bi na območju elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za nesrečo.

Zelenski je medtem danes obiskal tudi položaje ukrajinskih sil v regiji Zaporožje. Čeprav je ta le delno pod nadzorom ruske vojske, si jo je Moskva, skupaj z regijami Herson, Doneck in Lugansk, septembra lani po mednarodno nepriznanih referendumih enostransko priključila. "Počaščen sem, da sem danes tukaj, ob naši vojski," je ukrajinski predsednik sporočil prek družbenih omrežij in objavil videoposnetek z vojaki.

Ostri odzivi na Putinovo napoved