Ukrajinski vojaki tarnajo nad izmučenostjo, ki jo lahko odpravi le prihod svežih sil na bojišče. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki tarnajo nad izmučenostjo, ki jo lahko odpravi le prihod svežih sil na bojišče. Foto: Reuters

"Evakuiranih je bilo 9907 ljudi," je dejal Sinegubov in dodal, da je ukrajinska vojska preteklo noč odbila dva ruska poskusa preboja ukrajinske obrambe.

Rusija je prejšnji teden začela kopensko ofenzivo v Harkovski oblasti na severovzhodu Ukrajine. Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so ruske sile zavzele vas Starica v bližini Vovčanska. Od začetka ofenzive na Harkov naj bi sicer ruske sile zavzele že več vasi, med drugim Borisivko, Ogirceve, Pletenivko, Pilno in Strilečo.

Razmere v Harkovu so pod nadzorom, vendar niso stabilne, je v petkovem intervjuju za AFP dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je opozoril, da bi Rusija lahko ofenzivo okrepila, a hkrati zatrdil, da bo Ukrajina ohranila svoje položaje in zaustavila vsak ruski poskus preboja.

Ukrajinski predsednik je priznal, da obstajajo težave z vojaškim osebjem in moralo v vojaških vrstah, ob tem pa pojasnil, da so številne obstoječe brigade zdesetkane.

Po njegovih besedah ukrajinske sile na bojišču nujno potrebujejo več vojakov. "Resno veliko število brigad, obstoječih brigad, je brez vojakov. To moramo spremeniti, da bodo imeli vojaki normalno rotacijo," je razmere opisal Zelenski, ki pričakuje, da se bo s spremembami izboljšala tudi morala med ukrajinskimi vojaki.

Kot poroča BBC, je v Ukrajini v soboto začel veljati nov zakon o mobilizaciji, s katerim naj bi rešili prav vprašanje pomanjkanja vojakov na bojišču. V skladu z novim zakonom je starostna meja za vpoklic v vojsko znižana s 27 na 25 let.

Ukrajinska vojska skuša odbiti ruske napade v Harkovski oblasti. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska skuša odbiti ruske napade v Harkovski oblasti. Foto: Reuters

Putin zanikal namen zavzetja Harkova

Zelenski je tudi ponovil pričakovanje obsežnejše ruske ofenzive. "Ruska ofenziva bi lahko bila sestavljena iz več valov. Prvi val je bil v Harkovski oblasti," je nadaljeval in opozoril, da si Moskva želi napasti mesto Harkov. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v petek izjavil, da Rusija za zdaj nima namena zavzeti mesta Harkov.

Zelenski je ocenil, da je ruska vojska med ofenzivo prodrla od pet do deset kilometrov, preden so jih ustavile ukrajinske sile. Po oceni AFP-ja, ki temelji na podatkih ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW), pa so ruske sile med ofenzivo napredovale za več kot 278 kvadratnih kilometrov.

Zelenski je v intervjuju zaveznike znova pozval k dodatni pomoči za okrepitev ukrajinske zračne obrambe in k dobavi bojnih letal. "Danes imamo približno četrtino tistega, kar potrebujemo za obrambo Ukrajine," je povedal. "Da Rusija ne bi imela premoči v zraku, bi morala imeti naša flota od 120 do 130 sodobnih letal," je še dodal.

Zaradi ruskih napadov prebivalci zapuščajo Harkovsko oblast