Na vojaški dolžnosti v Afganistanu in Iraku se je zvrstilo okoli 300.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
Na vojaški dolžnosti v Afganistanu in Iraku se je zvrstilo okoli 300.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
Ameriški vojak
Mnogi vojaki se pred odhodom na krizna žarišča ne zavedajo hudih posledic, ki jih bo njihovemu duševnemu zdravju pustila vojna izkušnja. Foto: EPA

Raziskava ameriškega časopisa New York Times je pokazala, da je po vrnitvi v domovino morilo ali pa bilo za umore obtoženih najmanj 121 aktivnih vojakov in novih veteranov. Kar tri četrtine vojakov je bilo v času, ko so storili umor, še vedno zaposlenih v vojski, večina od njih pa pred tem ni imela policijske kartoteke.

V polovici primerov je bilo uporabljeno strelno orožje, medtem ko je bila tretjina žrtev partnerjev, otrok ali drugih sorodnikov, četrtina pa kolegov iz vojske. Okoli 25 vojakom grozijo obtožbe za umor zaradi usodnih prometnih nesreč, ki so bile posledica vpliva alkohola in brezbrižne ali samomorilske vožnje.

"Iz vojne prišel drugačen"
Ker v Pentagonu nimajo seznama vojakov, ki bi bili obtoženi umora, so se novinarji pri svoji raziskavi zanesli na poročanja časopisov ter policijska in sodna poročila. Najbolj tipičen odgovor, ki so ga novinarji dobili pri sorodnikih vojakov, je bil, da se je njihov bližnji iz vojne vrnil drugačen. Pogosto je to posledica odvisnosti od alkohola, uporabe mamil ali psihičnih motenj, kot je paranoja.

Po besedah sorodnikov, odvetnikov in tožilcev, so le nekaterim od omenjenih 121 vojakov po vrnitvi v domovino omogočili podroben psihiatrični pregled, ki bi lahko pokazal na morebitne psihične težave. Čeprav so mnogi med njimi kazali znake travme po zapustitvi Afganistana ali Iraka, pa so bili za posttravmatskim stresom diagnosticirani šele potem, ko so storili zločin.

G. V.