Vojaki so ponekod že napovedali, da ne bodo streljali na ljudi. Foto: Reuters
Vojaki so ponekod že napovedali, da ne bodo streljali na ljudi. Foto: Reuters
Egipt
Množica je z navdušenjem pozdravila nekega poveljnika, ki je prestopil na njihovo stran. Foto: Reuters

Mubarak je prvič v svoji skoraj 30-letni vladavini na ulice poslal vojsko, da bi zatrla jezo proti njegovemu avtoritarnemu režimu – jasen znak obupanosti vlade, pravijo poznavalci. Prvič se je zgodilo tudi, da državni mediji niso prezrli nemirov in jih pripisali terorističnim dejanjem – še en znak, da je Mubarakov režim v težavah, poroča CNN.

Vojska, glavni steber avtoritete egiptovskih oblasti od državnega udara, ki je leta 1952 zrušil monarhijo, ima v svojih rokah potek dogodkov v 82-milijonski državi, eni glavnih zaveznic ZDA v regiji. Bo vojska ostala zvesta ostarelemu avtoritarnemu predsedniku ali pa bo stopila na stran ljudstva, ki se je očitno otreslo strahu pred avtoritarnim režimom?

Policijski uri navkljub na tisoče protestnikov vztraja na ulicah egiptovskih mest. Vojska je zagrozila, da bo vsak, ki bo kršil prepoved, v nevarnosti, dopisniki BBC-ja pa poročajo o prijateljskem vzdušju med vojaki in protestniki.

Vojska, ki šteje okoli 450.000 vojakov, bi lahko z vso silo zatrla proteste, a se to ni zgodilo. Iz nekaterih mest celo poročajo, da so ljudje pozdravili prihod vojske na ulice – vojaki kot rešitelji pred čezmerno policijsko surovostjo.