Po novem v Vojvodini ne bo več narodnih manjšin, ampak enakopravne narodne skupnosti. Foto: EPA
Po novem v Vojvodini ne bo več narodnih manjšin, ampak enakopravne narodne skupnosti. Foto: EPA
Novi Sad
Novi Sad bo po statutu glavno mesto Vojvodine. Foto: EPA

Po večurni razpravi v noči iz torka na sredo je skupščina Vojvodine sprejela nov statut pokrajine, ki ji bo dal veliko več pristojnosti, kot jih je imela do zdaj, saj bo lahko sama sprejemala odločitve na področju kmetijstva, izobraževanja, gospodarstva in zdravstva. Statut tudi predvideva, da bo na čelu te severne srbske pokrajine vlada in ne več izvršni svet.

"Vojovodina je avtonomna pokrajina državljank in državljanov, ki v njej živijo, v okviru Republike Srbije. Nastala je na osnovi posebnih nacionalnih, zgodovinskih, kulturnih in drugih značilnosti kot večnacionalna, večkulturna in večverska demokratična evropska regija, integrirana v evropske regije," piše v prvem členu statuta.

Glavno mesto, zastava in grb
Predsednik izvršnega sveta Vojvodine Bojan Pajitć je dejal, da sprejeti dokument ni ne epohalen ne zgodovinski, ampak samo ščiti pravice, ki so jih Vojvodinci že od nekdaj zaslužili.

Statut določa, da je pokrajina sestavljena iz treh geografskih področij - Bačke, Banata in Srema, ima svojo zastavo in grb, glavno mesto pokrajine pa je Novi Sad.

Za novi statut je v skupščini glasovalo 89 poslancev vladajoče koalicije na čelu z Demokratsko stranko srbskega predsednika Borisa Tadića, medtem ko je bilo proti 21 opozicijskih poslancev Srbske radikalne stranke in Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, ki menijo, da statut daje Vovjodini ugodnosti federalne enote. Statut bo stopil v veljavo, ko ga bo potrdila še skupščina Srbije.

G. V.