Volišče v sibirskem mestu Tomsk, kamor so po domnevni zastrupitvi prepeljali Alekseja Navalnega. Foto: Reuters
Volišče v sibirskem mestu Tomsk, kamor so po domnevni zastrupitvi prepeljali Alekseja Navalnega. Foto: Reuters

Več kot deset milijonov volivcev je volilo v kar enajstih različnih časovnih pasovih na več kot 56.000 voliščih. Oblasti so zaradi epidemije predčasne volitve omogočile že 11. in 12. septembra, a nedelja je vendarle osrednji volilni dan.

Zaradi epidemije so morali volivci na voliščih nositi zaščitne maske in rokavice, merili pa so jim tudi telesno temperaturo.

Za različne položaje, med drugim za 18 guvernerjev, nekaj novih članov dume, regionalne parlamente in župane, se poteguje skoraj 160.000 kandidatov. Opazovalci so že vnaprej opozarjali, da zaradi omejitev zaradi pandemije covida-19 predvolilnega boja ni bilo mogoče izpeljati.

Opazovalci prejeli tisoč prijav kršitev

Zaradi izbruha epidemije so predčasne volitve potekale že od 11. do 12. septembra. Foto: EPA
Zaradi izbruha epidemije so predčasne volitve potekale že od 11. do 12. septembra. Foto: EPA

Opazovalci iz neodvisne skupine Golos pa so sporočili, da so prejeli že več kot 1000 prijav morebitnih kršitev na voliščih. "Med temi so tudi primeri očitnih volilnih poneverb," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal vodja skupine Grigori Melkojanc.

Ena najpomembnejših bitk poteka v mestu Novosibirsk, kjer je zaveznik Navalnega Sergej Bojko sestavil opozicijsko koalicijo proti vladajoči Enotni Rusiji in komunistični stranki. Za volitve v mestni svet se poteguje okoli 30 kandidatov te koalicije.

Bojko je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so njegovi podporniki opazili okoli 50 kršitev volilnih pravil, med drugim naj bi na enem od volišč opazili, da so bili na sefu z glasovnicami predčasnega glasovanja pretrgani pečati, kar naj bi pomenilo, da je ponoči nekdo dostopal do glasovnic iz prejšnjih dni.

Volivci so lahko glasove namreč predčasno oddali že v petek in soboto. Kritiki oblastem očitajo, da so se za to odločile, da bi lažje goljufale. Predsednica volilne komisije Ela Pamfilova te očitke zanika.

Je pred vrati reforma vladajoče stranke Združena Rusija?

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi na podlagi nedeljskih volitev odločil, ali vladajoča in njemu naklonjena stranka Združena Rusija potrebuje reformo. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi na podlagi nedeljskih volitev odločil, ali vladajoča in njemu naklonjena stranka Združena Rusija potrebuje reformo. Foto: Reuters

Direktorica podjetja za opravljanje analiz R. Politik Tatjana Stanovaja meni, da bi se na podlagi današnjih volitev lahko Kremelj odločil, ali nepriljubljena vladajoča prokremeljska stranka Združena Rusija potrebuje reformo in ali bodo parlamentarne volitve naslednje leto izpeljane.

Parlamenti in guvernerji ruskih regij imajo zaradi centraliziranega sistema nadzora, ki ga izvaja ruski predsednik Vladimir Putin, le omejene pristojnosti. A lokalne oblasti pogosto bolj prisluhnejo Kremlju kot svojim prebivalcem, saj le tako lahko dobijo sredstva za svojo regijo in podporo za ponovno izvolitev.

Nezadovoljni Rusi in domnevna zastrupitev Navalnega

Volitve potekajo v času, ko so številni Rusi nezadovoljni zaradi stagnacije gospodarstva in ravnanja oblasti v pandemiji.

Zanemarljiv pa ni podatek, da je ravno pred dobrim tednom nemška vlada sporočila, da je bil vodja ruske opozicije Aleksej Navalni, ki se zdravi v Berlinu, zastrupljen z živčnim strupom novičokom. Čeprav Kremelj zanika vsakršne obtožbe, podporniki Navalnega trdijo, da naj bi bil ta zastrupljen ravno z namenom, da ne bi bil vpleten v volitve.

"Aleksej Navalni je žrtev zločina. Želeli so ga utišati, kar najostreje obsojam v imenu celotne nemške vlade," je pred dnevi dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Navalni ruske volivce vseskozi spodbuja k pametnemu glasovanju, rekoč, da naj volijo njim ljube kandidate in ne le podpornikov Kremlja, saj da se bo le tako zlomil monopol moči okoli ruskega predsednika Putina.