Privrženci Stranke regij so proslavljali po objavi izidov volitev. Foto: EPA
Privrženci Stranke regij so proslavljali po objavi izidov volitev. Foto: EPA
Vitalij Kličko
Kličko bo sodeloval s proevropskimi silami. Foto: EPA
Pomanjkljivosti na volitvah v Ukrajini

Iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi so sporočili, da so bile nedeljske volitve prirejene v korist stranke predsednika Janukoviča, saj v predvolilni tekmi vse stranke niso imele enakih pogojev.

Izpostavili so, da je bilo to predvsem zaradi "zlorabe administrativnih virov", poleg tega pa tudi zaradi nepreglednega vodenja kampanj in financiranja političnih strank ter zaradi neuravnoteženega poročanja medijev.

"Glede na zlorabo oblasti in pretirano vlogo denarja na volitvah se zdi, da je demokratični napredek v Ukrajini naredil korak nazaj," je prepričana vodja opazovalcev Parlamentarne skupščine OVSE-ja Walburga Habsburg Douglas.

Po njenih besedah "ni prav, da mora človek na obisk v zapor, da lahko sliši vodilno opozicijsko figuro v državi".

Nedeljsko glasovanje je sicer potekalo gladko, brez incidentov in v skladu z demokratičnimi načeli, vendar si je negativno oceno OVSE-ja prislužilo štetje glasov po zaprtju volišč, saj ni potekalo transparentno.

"Ukrajinci so si zaslužili več od teh volitev. Oligarhizacija celotnega procesa je pomenila, da so državljani izgubili svoje lastništvo nad volitvami, pa tudi zaupanje vanje," je dejal predstavnik opazovalne delegacije Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Andreas Gross.

Timošenkova zavrača hrano
Po preštetju okoli polovice glasov je z okoli 35 odstotki glasov v prednosti Janukovičeva Stranka regij, medtem ko ima zavezništvo nekdanje premierke Julije Timošenko okoli 22-odstotno podporo.

V znak protesta proti kršitvam na parlamentarnih volitvah je Timošenkova začela gladovno stavko.

"Napovedujem gladovno stavko v protest proti volilnim poneverbam," je izjavo Timošenkove pred mediji prebral njen odvetnik in pojasnil, da 51-letna političarka zdaj več ne uživa hrane, ampak samo še pije vodo.

Zaradi obsodbe na sedem let zapora po obtožbah o zlorabi oblasti Timošenkova na samih volitvah ni sodelovala. Svoj glas je oddala na volišču v Harkovu na vzhodu Ukrajine.

Timošenkova in Zahod obsodbo označujeta kot maščevanje Janukoviča svoji glavni politični nasprotnici, in če je bilo sojenje po zahodnih standardih res politično motivirano, pa njena preteklost za njene kritike vseeno ni povsem brez grehov.

V 90. letih je namreč veljala za eno izmed najbogatejših v Ukrajini, do bogastva pa se je dokopala prek trgovanja s plinom, pri čemer naj bi uporabila tudi sumljive poslovne prijeme in si s tem pridobila naziv "plinska princesa".

Največje presenečenje je nacionalistična stranka Svoboda, ki je osvojila skoraj devet odstotkov in bo imela prvič do zdaj v parlamentu pomemben delež poslancev, katere privrženci prihajajo pretežno iz ukrajinsko govorečega zahodnega dela države.

V parlament je prišla tudi novoustanovljena stranka UDAR boksarskega zvezdnika Vitalija Klička, za katerega so glasovali večinoma privrženci opozicije. Eden najbolj poznanih Ukrajincev je bil oster kritik korupcije in klientelizma pod Janukovičem.

Kličko je napovedal, da bo njegova stranka združila moči z Arsenjem Jacenjukom, ki v odsotnosti Timošenkove vodi njen opozicijski blok, kot tudi z drugimi opozicijskimi skupinami, med njimi tudi s stranko Svoboda. Izključil je kakršno koli možnost sodelovanja s Stranko regij in njenih "komunističnih satelitov".

"Pripravljeni smo sodelovati s tistimi političnimi strankami, ki so zavezane evropski poti in razvoju," je zatrdil Kličko.

Pomanjkljivosti na volitvah v Ukrajini