Jeffrey Epstein je z Ghislaine Maxwell prežal na mladoletnice in jih vpeljeval v svet prostitucije. Foto: AP
Jeffrey Epstein je z Ghislaine Maxwell prežal na mladoletnice in jih vpeljeval v svet prostitucije. Foto: AP

S tem bi se razkrile ali potrdile identitete na desetine vplivnih družabnikov pokojnega milijarderja, ki so bili do zdaj znani v sodnih dokumentih zgolj kot "oseba XY".

Afera s trgovino z mladoletnicami se je začela razkrivati leta 2015, ko je ena od žrtev, Virginia Giuffre, Maxwell, hčerko pokojnega britanskega medijskega mogotca Roberta Maxwella, obtožila obrekovanja, posledično pa so bila v izpovedih prič predložena tudi vsa imena. Leto dni pozneje je ameriški okrožni sodnik Robert Sweet zavrnil vlogo Maxwell, da se primer ovrže in presodil, da je bila Guiffre "med letoma 1999 in 2002, ko je bila še mladoletna, žrtev ponavljajočih se spolnih zlorab". Strani sta se nazadnje pogodili zunajsodno leta 2017.

Kljub temu pa je imel primer dolgosežne posledice, ne samo za osebe, katerih imena se bodo zdaj razkrila, ampak je vodil tudi v vrsto civilnih tožb, vključno s tožbo Virginie Guiffre zoper britanskega princa Andrewa zaradi spolnega napada. Tudi v tem primeru sta se strani pogodili zunajsodno, domnevno za 12 milijonov dolarjev, poroča Guardian. Se pa Maxwell ni mogla ogniti zaporni kazni, potem ko so jo ovadili zaradi trgovine z belim blagom, za kar so jo leta 2021 obsodili na 20 let zapora.

Epsteina so našli mrtvega v zaporu leta 2019, kjer je čakal na sojenje. Mrliška oglednica je kot vzrok smrti navedla samomor, a številni ne verjamejo uradni razlagi – prav zaradi tega, koliko vplivnih in bogatih veljakov, ki so se zabavali z Epsteinovimi dekleti, bi lahko potegnilo kratko, če bi Epstein razkril njihova imena.

Epstein je storil samomor v zaporu leta 2019. Foto: AP
Epstein je storil samomor v zaporu leta 2019. Foto: AP

Kot menijo pravni strokovnjaki, sicer ni veliko verjetnosti, da bi oblasti kogar koli s seznama preganjale, saj naj bi se zadovoljile z obsodbo Maxwell, vsekakor pa bi jim lahko objava kako drugače škodila.

Mnogi na seznamu so že javno znani sodelavci in uslužbenci Epsteina in Ghislaine Maxwell ter ljudje, ki so leteli na Epsteinovem zasebnem letalu. Mogoče je, da so na seznamu tudi domnevne žrtve, ki sta jih Epstein in Maxwell vodila v svoja domovanja, vključno z graščino v New Yorku, vilo v Palm Beachu, zasebni otok na Deviških otokih in ranč v Novi Mehiki.

Bill Clinton pod drobnogledom

Najbolj na udaru bodo moška imena na seznamu, pri čemer naj bi šlo za igralce (omenja se Woody Allen in Kevin Spacey), akademike, direktorja CIE, milijarderje, nekdanjega predsednika univerze Harvard, uslužbenko Bele hiše pod Barackom Obamo, princa Andrewa, Billa Gatesa, nekdanjega norveškega premierja Thorbjørna Jaglanda, nekdanjega izraelskega premierja Ehuda Baraka in nekdanjega predsednika ZDA. Tega so ameriški mediji že identificirali kot Billa Clintona.

Giuffre Clintona sicer ni obtožila ničesar, vztraja pa, da ga je spoznala na otoku, za katerega Clinton trdi, da ga ni nikdar obiskal. A zasebni register poletov, ki ga je hranil eden od Epsteinovih pilotov, je pokazal, da je Clinton v letih po koncu predsedniškega mandata leta 2001 redno letel z Epsteinovim letalom, ki so mu nadeli vzdevek Lolita Ekspres, vključno s potovanji v Pariz, Bangkok in Brunej.

Clintonovo ime se redno pojavlja v povezavi z Epsteinom, vključno v članku v reviji New York iz leta 2002, za katero je Clinton povedal, da je Epstein "tako izjemno uspešen finančnik kot tudi predan filantrop z izostrenim občutkom za globalne trge in poglobljenim poznavanjem znanosti 21. stoletja".

Clinton je dejal, da je z Epsteinom vse vezi pretrgal leta 2005 po tem, ko je bil Epstein obtožen, da je vodil mladoletnice v svojo vilo v Palm Beachu za erotične masaže. Zvezno preiskavo so takrat opustili, Epstein pa je priznal krivdo nagovarjanja mladoletnic k prostituciji, za kar je dobil lažjo kazen.

Potem ko je bil Epstein leta 2019 aretiran, se je Clinton znova odzval in v izjavi zatrdil, da se ni z Epsteinom pogovarjal "več kot desetletje" in da nikdar ni bil na otoku Little St. James, Epsteinovem ranču v Novi Mehiki ali v njegovi vili na Floridi in da "ne ve nič" o Epsteinovih zločinih.