Slovenski premier bo na govorniški oder Generalne skupščine ZN-a stopil v četrtek. Foto: EPA
Slovenski premier bo na govorniški oder Generalne skupščine ZN-a stopil v četrtek. Foto: EPA
Boris Tadić
Srbski predsednik je odločen, da se Beograd ne bo uklonil pritiskom, naj dovoli neodvisnost Kosova. Foto: EPA
V Prištini je v začetku tedna odjeknila eksplozija, ki je ubila dva človeka. Foto: EPA

Voditelja sta govorila o dvostranskih odnosih, gospodarski menjavi in predvsem o vprašanju prihodnjega statusa Kosova. Janša se ne slepi, da bi bilo lahko vprašanje Kosova rešeno še pred prevzemom predsedovanja EU-ju, in meni, da se bodo ključna vprašanja reševala prav v prvi polovici leta 2008.

Bojazen pred ponavljanjem napak
Janša je Srbiji izrazil slovensko podporo pri evropski integraciji, pri čemer sam osebno meni, da vprašanje Kosova ni tisto, ki lahko Srbijo v teme procesu dolgoročno ustavi. Pri tem Janšo skrbi, da bi se v prihodnjih mesecih položaj v Srbiji lahko zapletel, kar je tudi skrb srbskih politikov, čeprav slovenski premier meni, da ni pričakovati velikih zaostritev in ponavljanja napak iz preteklosti.

Kosovo bo zaposlovalo Slovenijo
Glede morebitnega priznavanja Kosova po mnenju Janše še ni nič dokončno odločenega ne glede na izrekanje jasnih stališč. Prav tako Kosovo 10. decembra ne bo samostojno, ampak bo takrat šele podano poročilo "trojke", ki jo sestavljajo EU, ZDA in Rusija. Status Kosova bo pomembna tema, s katero se bo Slovenija ukvarjala med predsedovanjem Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta. Po Janševih besedah si bo Slovenija prizadevala, da bo EU ostal enoten pri vprašanju Kosova.

Pred kratkim je Financial Times pisal, da bo skušala Slovenija prepričati Srbijo, da Kosovu omogoči neodvisnost v zameno za možnost članstva v EU-ju, kar pa sta Ljubljana in Beograd zanikala. Slovenija je reševanje vprašanja statusa Kosova in evropske perspektive Srbije vedno razumela kot dva vzporedna procesa, ki ju ni mogoče medsebojno povezovati, so takrat v odzivu zapisalo na ministrstvu za zunanje zadeve, EU pa vseskozi poudarja, da bo podprl rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani.

Albanci in Srbi na štiri oči
V New Yorku se bosta v petek na neposrednih pogajanjih srečali delegaciji kosovskih Albancev in Srbov, ki bosta razpravljali o prihodnji ureditvi Kosova. Srbija vztraja, da je pokrajina neodtujljiv del države, pri čemer ji trdno ob strani stoji Rusija, medtem ko v Prištini ne sprejemajo druge rešitve kot neodvisnost Kosova, pri čemer imajo podporo ZDA.

Srbi vztrajajo pri svojih stališčih
Tadić je v New Yorku znova ponovil, da so govorice o neodvisnosti Kosova neproduktivne in da lahko le Varnostni svet sprejme dokončno odločitev. Nedavno je srbski premier Vojislav Koštunica na vprašanje, ali bo Srbija ob morebitni razglasitvi neodvisnosti na Kosovo poslala vojsko, odgovoril, da je zdaj vsa pozornost usmerjena v to, da ne bi enostransko razglasili neodvisnosti. Če pa se bo to le zgodilo, bodo skušali zagotoviti, da se ne pretrgajo vezi s Srbi v pokrajini. Beograd se bo po njegovih besedah na razglasitev neodvisnosti Kosova odzval z diplomatskimi ukrepi proti članicam zveze Nato, ki je po njegovem mnenju glavni krivec za postavitev vprašanja neodvisnosti.

Pogajalska trojka pred trdim orehom
Potem ko so propadla pogajanja v okviru ZN-a, vodil jih je posebni odposlanec ZN-a za Kosovo Marti Ahtisaari, ki je v svojem načrtu o ureditvi kosovskega vprašanja predlagal postopno neodvisnost, se je vprašanje Kosovo preselilo na dnevni red skupine za stike. Ta je oblikovala t. i. pogajalsko trojko, v kateri sodelujejo predstavniki EU-ja, ZDA in Rusije, ki zdaj intenzivno iščejo možnosti za rešitev nastalega stanja, pri čemer iz Prištine prihaja vse več poročil o stopnjevanju napetosti. Mnoge države in tudi EU poudarjajo pomen čimprejšnje določitve statusa, ki bo sprejemljiv za vse, saj je to ključno za ohranitev stabilnosti in miru na celotnem območju.

K. T.