Foto:
Foto:
EU je embargo na prodajo orožja Kitajski uvedel leta 1989.
Bush je na Natovem vrhu dobil želeno podporo.
Policija se je spopadla s protestniki.

Uro in pol trajajoče izredno srečanje Busha z evropskimi voditelji je potekalo v prijateljskem duhu, EU in ZDA pa so po njem napovedali organizacijo mednarodne konference o obnovi Iraka.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je po srečanju dejal, da so se Evropa in ZDA znova povezale, predsedujoči EU-ju, luksemburški premier Jean Claude Juncker, pa meni, da so ambicije ZDA in EU-ja enake, rezultat pa je boljši ob medsebojnem sodelovanju.

Obe strani sta se zavezali k pomoči Palestincem pri demokratizaciji, namige o napadu ZDA na Iran pa je Bush označil za smešne. Kljub temu je dejal, da vse možnosti ostajajo odprte, obenem pa podprl prizadevanja Velike Britanije, Francije in Nemčije za mirno rešitev iranskega jedrskega vprašanja.

ZDA skrbi umik embarga
Že pred srečanjem je Bush izrazil zaskrbljenost nad napovedanim umikom evropskega embarga na prodajo orožja Kitajski, kar bi lahko ogrozilo razmerje moči v regiji. Kljub temu so po njegovih besedah ZDA pripravljene sprejeti dogovor, ki bi ohranil občutljivo razmerje med Kitajsko in Tajvanom, Evropa pa mora prepričati ameriški kongres, da so skrbi neutemeljene.

Francoski predsednik Jacques Chirac je kmalu zatem potrdil, da namerava EU ukiniti 15 let star ukrep, ob tem pa zatrdil, da ukrep ne bo porušil strateškega ravnovesja v Aziji. EU je embargo uvedel leta 1989, po krvavi zadušitvi protestov na Trgu nebeškega miru.

Nato bo pomagal v Iraku
Bush se je pred tem udeležil vrhunskega zasedanja Nata, vseh 26 članic pa je obljubilo pomoč pri urjenju iraških varnostnih sil. Bush je pozdravil simbolično podporo zavezništva in dejal, da je potrebno preteklost pustiti za seboj in se usmeriti k novim izzivom. Nato je označil kot temelj dolgoletnega zavezništva med ZDA In Evropo.

Pozivi k reformam Nata
Francoski predsednik Jacques Chirac in nemški kancler Gerhard Schröder sta sicer pozvala k reformam Nata, s katerimi bi se vloga EU-ja v njem okrepila. Zavezništvo še vedno temelji na severnoatlantski pogodbi, podpisani v Washingtonu leta 1949.

Natova pomoč v Iraku je trenutno omejena na vadišče v Bagdadu in okoli sto inštruktorjev. Nekaj članic, med njimi tudi Francija in Nemčija, vztraja pri urjenju iraških sil zunaj Iraka.

Vrata odprta tudi za Ukrajino
Bush se je srečal tudi z novim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Juščenkom, ki se je udeležil vrha Nato-Ukrajina. Juščenko je članicam Nata dejal, da je dolgoročni cilj Ukrajine vstop v Nato in EU. Bush je ukrajinskemu kolegu zatrdil, da ostajajo Natova vrata odprta za vsako evropsko demokratično državo.

Na vrhunskih zasedanjih Nata in vrha EU - ZDA je Slovenijo zastopal slovenski premier Janez Janša, spremljal pa ga je zunanji minister Dimitrij Rupel.

Spopadi s protestniki
Belgijska policija se je spopadla s protestniki, ki v Bruslju izražajo nasprotovanje Bushevemu obisku. Do spopadov med sicer miroljubnimi protesti je prišlo, ko je skupina protestnikov med policiste začela metati petarde, rakete in molotovke. Policija je pri tem uporabila tudi vodne topove.

Pred sedežem Evropskega sveta se je sicer zbralo več sto ljudi. Miroljubni protesti so bili v Bruslju že v nedeljo in ponedeljek.

Na Bushev prihod pa je pripravljena tudi policija v nemškem mestecu Mainz. Protestirali so že danes, za jutri pa organizatorji napovedujejo 6.000 ljudi.