Številne organizacije za varstvo človekovih pravic so v El Salvadorju protestirale proti prepovedi splava. Foto: EPA
Številne organizacije za varstvo človekovih pravic so v El Salvadorju protestirale proti prepovedi splava. Foto: EPA

Zagovorniki ženske, ki so jo poimenovali Beatriz, so na sodišču predstavili zdravniške dokaze, da ima 22-letnica kronično bolezen lupus (kožno tuberkulozo) in da ji odpovedujejo ledvice. Nadaljevanje nosečnosti bi po mnenju zdravnikov resno ogrozilo njeno zdravje, ki že zdaj ni v najboljšem stanju.

Kot poroča BBC, so preiskave pokazale tudi, da je zarodek, ki je v 26. tednu, resno poškodovan, saj se razvija brez polovice možganov in je njegovo preživetje resno vprašljivo. Večina otrok, ki ima to napako (anencefalitis), umre še v maternici ali pa kmalu po porodu.

Od petih samo en sodnik podprl splav
Zdravstveni odbor bolnišnice, kjer se je zdravila, ministrstvo za zdravje in skupine za varstvo človekovih pravic so vsi podprli prošnjo Beatriz, da končajo njeno nosečnost, a so sodniki na vrhovnem sodišču s štirimi glasovi proti in enim za zavrnili njeno prošnjo.

V obrazložitvi svoje odločitve so zapisali: "Sodišče ugotavlja, da pravice mame ne morejo prevladati nad tistimi nerojenega otroka ali nasprotno. Poleg tega je v veljavi absolutna prepoved splava, ki je utemeljena v ustavni zaščiti življenja od spočetja dalje."

Ob tem je vrhovno sodišče zdravnikom naročilo, naj spremljajo zdravstveno stanje bolnice in ji zagotovijo vso potrebno zdravstveno oskrbo. Odgovora Beatrizinih odvetnikov še ni, so pa zdravniki že pred tem opozorili, da se bo zdravstveno stanje nosečnice le še poslabševalo in da bo zdravljenje iz tedna v teden težje.

Prepoved splava zapisana v ustavi
V El Salvadorju, kjer je večina prebivalcev rimskokatoliške veroizpovedi, so prepovedani vsi splavi, ne glede na okoliščine. V ustavi je namreč zapisana pravica do življenja "od spočetja dalje".