Nasprotniki splava so v ZDA zelo glasni. Foto: EPA
Nasprotniki splava so v ZDA zelo glasni. Foto: EPA
ZDA
Pravici do splava nasprotuje 29 odstotkov Američanov. Foto: EPA

Odločitev sodišča podpira večina Američanov, obstaja pa tudi skupina nasprotnikov, ki se še vedno ni sprijaznila z odločitvijo in si še naprej prizadeva za njeno razveljavitev. Vsako leto so v ameriški prestolnici ob obletnici odločitve organizirane množične demonstracije, ki se jih udeleži več sto tisoč ljudi. Shode pripravijo tudi zagovorniki pravice do splava.

Začetki zgodbe o odločitvi segajo v leto 1969, ko je Norma McCorvey tretjič zanosila in je želela opraviti splav, ki pa je bil v Teksasu prepovedan razen v redkih izjemah, na primer zaradi posilstva. McCorveyjeva se je odločila za tožbo proti okrožju Dallas oziroma tamkajšnjemu tožilcu Henryju Wadu.

Zaradi zaščite zasebnosti so tožnico poimenovali "Jane Roe", tožba pa je romala vse do vrhovnega sodišča in McCorveyjeva je v tem času rodila.

Po dolgi obravnavi je vrhovno sodišče 22. januarja 1973 s sedmimi glasovi proti dvema odločilo, da je pravica ženske do zasebnosti glede njenega telesa po 14. ustavnem amandmaju pomembnejša od interesov zveznih držav za zaščito zdravja nosečnice in nerojenega otroka, vsaj do konca prvega trimesečja nosečnosti.

Pozneje je sodišče umaknilo še omejitev treh mesecev in sprejelo opredelitev, da je splav dovoljen, dokler je to "izvedljivo" oziroma zarodek ni sposoben sam preživeti zunaj maternice.

Poskusi omejevanja pravice do splava
A odločitev vrhovnega sodišča ni prekinila vroče razprave o splavu. Ameriške zvezne države z republikansko večino v kongresih in republikanci v zveznem kongresu še vedno skušajo pravico do splava vsaj močno omejiti, če ne že odpraviti.

V upanju na razveljavitev razsodbe v primeru Roe proti Wade je več ameriških zveznih držav sprejelo posebne zakone, po katerih bo splav samodejno prepovedan takoj, ko bo razsodba razveljavljena. To so Arkansas, Illinois, Kentucky, Louisiana, Misisipi ter Severna in Južna Dakota.

Po drugi strani pa imajo Kalifornija, Connecticut, Havaji, Maine, Maryland, Nevada in Washington zakone, ki bodo samodejno zagotovili pravico do splava na svojem ozemlju, če Roe proti Wade pade.

Leta 1976 so nasprotniki splava dosegli, da se poseg ne sme financirati z zveznim proračunskim denarjem. Dovoljene so le izjeme v primerih posilstva, incesta ali ogroženosti zdravja nosečnice.

Pred tokratnimi predsedniškimi volitvami je več republikanskih kandidatov za položaje dalo izjave, kot na primer, da je posilstvo božja volja, žensko telo pa da samodejno splavi zarodek po posilstvu. Tudi zaradi takšnih izjav so številne ženske rajši glasovale za demokrate na čelu z Obamo.

Anketa inštituta Pew, ki je bila objavljena pretekli teden, ugotavlja, da razsodbo Roe proti Wade zagovarja 63 odstotkov Američanov, proti pa jih je 29 odstotkov. Tak delež podpore in nasprotovanja ugotavljajo vse od leta 1992.

V Sloveniji je bil splav legaliziran in omogočen na zahtevo ženske do desetih tednov nosečnosti leta 1977.