Pred vrhovnim sodiščem so se zbrali tako zagovorniki kot nasprotniki pravice do splava. Foto: Reuters
Pred vrhovnim sodiščem so se zbrali tako zagovorniki kot nasprotniki pravice do splava. Foto: Reuters

Nedavno je zvezna država Veracruz naročila pravnim strokovnjakom, naj iz kazenskega zakonika izločijo člene, ki govorijo o prepovedi splava. Želeli so dovoliti splav do 12. tedna nosečnosti, splav v primeru zdravstvenih težav in posilstva, a presoja o tem je nato romala še na vrhovno sodišče. Organizacija za reproduktivne pravice GIRE je upala, da bi v primeru pozitivne odločitve sprememba v Veracruzu predstavljala "zgodovinsko priložnost" za zagovornike mišljenja, da ženske lahko same odločajo o tem, ali bodo obdržale otroka.

A štirje izmed petih vrhovnih sodnikov so zavrnili spremembo v Veracruzu, s tem pa vzeli veter iz jader tudi organizacijam in kampanjam v drugih delih države.

Splav le v primeru posilstva

Umetna prekinitev nosečnosti je tako še naprej dovoljena le v dveh zveznih državah – v Oaxaci in Ciudadu de Mexicu. V drugih državah je splav mogoče opraviti le v primeru posilstva, a tamkajšnji mediji so poročali o več primerih, ko so ženske zavrnili tudi v tem primeru.

O vprašanju splava ni soglasja niti v politiki, prav tako je o njem neusklajena vladajoča levičarska stranka Morena. Predsednik države Andres Manuel Lopez Obrador se pogosto spopada s kritikami, da glede pravic žensk, predvsem pravice do splava in nasilja nad njimi, ne naredi dovolj.