Lepe pozdrave z Oktoberfesta. Na tem festivalu je vsako leto prijavljenih najmanj 10 posilstev, oblasti pa ocenjujejo, da je številka bližje 200. Foto: Reuters
Lepe pozdrave z Oktoberfesta. Na tem festivalu je vsako leto prijavljenih najmanj 10 posilstev, oblasti pa ocenjujejo, da je številka bližje 200. Foto: Reuters
Na večini posnetkov je imel moški, ki je nadlegoval Labyejevo, zamegljen obraz. Foto: YouTube
Novinarka je pozneje povedala, da živi v etnično mešani soseski Bruslja, pa česa takega še ni doživela. Foto: Youtube
Pustni karnevali v večjih nemških mestih, kot sta Köln in Mainz, so tradicionalno pravo zbirališče okajenih posameznikov, ki nadlegujejo ženske udeleženke. Foto: Reuters
Policija je letos precej bolj okrepila varovanje. Foto: Reuters
Za napadi na silvestrovo v Kölnu naj bi stali moški "arabskega" in "severnoafriškega" videza. Foto: Reuters

seljencev.

Na spremljajočem "dokaznem" videoposnetku, ki so ga objavili praktično vsi mediji, vidimo belgijsko poročevalko Esmeraldo Labye, ki jo med javljanjem v živo nadleguje trojica moških, skače za njo in simulira spolni akt. Vsi imajo zamegljene obraze. Precej preprosto je na YouTubu najti izvirni posnetek, na katerem se jasno vidijo obrazi storilcev - vsi trije so belopolti, najverjetneje domačini.

Z novimi dejstvi se je spremenila tudi narativa spletnih komentatorjev - ti so od izjav "posiljevalci, vse je treba deportirati/ubiti" prešli na "samo malo preveč je popil in se je pozabaval".

Labyejeva, novinarka RTBF-ja, je poročala s karnevala, ko so k njej pristopili trije mlajši moški, pri čemer je bil zlasti eden precej vsiljiv, ji šepetal v uho, jo skušal poljubiti na vrat in jo na neki točki celo zagrabil za oprsje. Novinarka je celoten dogodek opisala na spletni strani svoje postaje. "Dva ali trije moški so se zbrali za menoj in skušali pritegniti mojo pozornost. Osredotočala sem se na javljanje v živo, nato sem začutila poljub na vratu," piše Labyejeva.

"Skoraj nemudoma mi je mlad Nemec zapel v uho "Voulez-vous coucher avec moi ce soir?" (Hočeš spati z menoj nocoj?, op. a.). Potem sem začutila dve roki na svojih ramenih. Vidim, kako oseba za menoj izvaja opolzko gesto, namiguje na spolno prakso, ki nima nobenega mesta pred kamero."

Novinarka je skušala po najboljših močeh moška ignorirati, ko pa se ji je voditelj v studiu zahvalil za poročilo, je eden od moških Labyejevo zagrabil. "V tistem se je eden od moških za mano dotaknil moje dojke. Takrat mi je prekipelo. Ker sem vedela, da sem prenos že končala, sem se obrnila in jim v angleščini zavpila, naj se me ne dotikajo. Nikomur od njih ni bilo jasno, zakaj sem se razjezila, so pa odšli brez besed."

Letos dvakrat več prijav
Kölnska policija je v soboto sporočila, da so samo na prvi dan letošnjega festivala prejeli več kot dvakrat več pritožb zaradi spolnih nadlegovanj in napadov. Predstavnica policije Dorothee Göbel porast pripisuje povečani ozaveščenosti javnosti in občutljivosti za spolne napade po spolnih napadih na silvestrovo, za katerimi naj bi v veliki meri stali priseljenci.

"Način, na katerega ljudje vlagajo pritožbe, se je od silvestrovega spremenil in to je dobro," je povedala in dodala, da je policija v prvem dnevu prejela 22 pritožb zaradi spolnega nadlegovanja, lani v istem obdobju pa 10. Ob tem so zaradi najrazličnejših prekrškov aretirali 181 ljudi, ki naj bi po navedbah policije predstavljali "zrcalno sliko prebivalstva".

Med tistimi, ki so napad prijavile, je bila tudi Labyejeva, ki je od mestnih oblasti prejela opravičilo. "Moramo opravljati svoje delo, naša dolžnost je, da ljudi obveščamo, a to ob takih nadlegovanjih postaja vse težje," piše. "Tisti večer so ti trije moški skušali biti komedijanti, namesto tega pa so postali pomilovanja vredni in strahopetni agresorji. Zdi se mi, da ker smo pred kamero, postajamo vse bolj tarča takih moških."

Pol milijona za varovanje
Labyejeva je za Daily Mail pozneje povedala, da je prepričana, da so bili njeni napadalci Nemci. Ob tem je dodala, da čeprav živi v etnično mešanem okrožju Bruslja, tam ni nikdar izkusila kakršnih koli težav z moškimi priseljenskega porekla. "Delala sem v Afganistanu, pa tudi v severni Afriki, pa se mi kot belopolti ženski novinarki nikdar ni pripetilo ničesar neprijetnega. Mislim, da za ženske novinarke ne bi smelo biti "prepovedanih" območij. Morale bi imeti pravico delati povsod, ne da bi nas nadlegovali in poniževali."

Köln je za svoj tradicionalni pustni karneval po škandalu za silvestrovo, ko je policija povsem odpovedala, angažiral dodatnih 2.500 policistov in porabil skoraj pol milijona evrov več za varovanje. Ob tem so organizatorji karnevalov v Kölnu in Bonnu po centrih za pribežnike razdeljevali letake z obrazložitvami, kaj pomeni spolna privolitev. "'Butzen' pomeni poljubiti nekoga na lice, kar je ena od naših karnevalskih navad," je pisalo na enem od letakov, natisnjenih v angleščini, francoščini, arabščini in farsiju. "Spolne pobude so strogo prepovedane. Ženske in moški pa morajo vedno v 'butzen' privoliti. Ne pomeni ne!"

Vsenavzoča epidemija
Primer Labyejeve izpostavlja predvsem, da je spolno nadlegovanje žensk težava, ki jo najdemo v vseh kulturah in etničnih poreklih, komentarji, kot je "pa saj so se samo malo pozabavali", pa na to, da je tudi v zahodni družbi spolno nadlegovanje še vedno nekaj samoumevnega. "Nedolžna pijanska zabava." Dokler so naši.

Kot izpostavljajo nekateri, so taka in podobna okajena nadlegovanja na nemških karnevalih (vključno s še bolj problematičnim Oktoberfestom) stalnica, še posebej v Kölnu, do letos pa niso bila problematizirana. Celo izraz imajo v kölnskem narečju za grabljenje zadnjice - "Föttchesföhler". "Najprej se vdajajo vsakdanjemu rasizmu, češ vsi begunci so posiljevalci, ko pa izvedo, da je bil napadalec Evropejec, rečejo žrtvi spolnega napada: hej, ljubica, saj je bila samo šala? Kakšen krasen dan za biti jezni beli moški na spletu," je zapisal nekdo v komentarjih pod Guardianovo novico o dogodku.

Oktoberfest - leglo nadlegovanj
Mimogrede, vsako leto na Oktoberfestu posilstvo prijavi okoli 10 žensk, ocenjujejo pa, da je v resnici vsako leto na tem festivalu posiljenih okoli 200 žensk. "Pot do stranišča je, kot bi sprejel igro izziva: lahko si prepričan, da boš samo v 15 metrih poti že zbral tri objeme pijanih tujcev, dva tleska po zadnjici, eden ti bo pogledal pod tvoj dirndl, eden pa bo nalašč polil pivo v tvoj dekolte," sta leta 2011 v članku v Süddeutsche Zeitung opisali svoje izkušnje na Oktoberfestu novinarki Karoline Beisel in Beate Wild.

Kot sta v nemški izdaji revije Vice pred kratkim zapisali novinarki Stefanie Lohaus in Anne Wizorek, je kultura posilstva globoko zakoreninjena v nemški psihi. Raziskava iz leta 2004 kaže, da je 13 odstotkov Nemk izkusilo spolno nasilje - od tega jih je prijavo vložilo zgolj osem odstotkov (!). Zakaj je tako, gre morda pripisati nemški zakonodaji o spolnih napadih - žrtev mora namreč dokazati, da se je nasilju upirala.