Varnostni svet ima deset nestalnih in pet stalnih članic. Foto: EPA
Varnostni svet ima deset nestalnih in pet stalnih članic. Foto: EPA
Cipi Livni
Livnijeva se trudi sestaviti novo vlado. Foto: EPA

nestalne članice Varnostnega sveta.

Kandidatke so bile izvoljene v prvem krogu glasovanja, za izvolitev pa je bila potrebna dvotretjinska večina. Uganda in Mehika protikandidatov nista imeli; prva je dobila 181 glasov, druga pa 185. Uganda bo zamenjala Južnoafriško republiko, ki ji mandat poteče 31. decembra, iz afriške skupine pa v VS-ju ostajata še Libija in Burkina Faso. Mehika bo zamenjala Panamo, do konca prihodnjega leta pa bo Južno Ameriko zastopala tudi Kostarika.

Japonska premagala Iran
Za azijsko predstavnico se je morala Japonska pomeriti z Iranom. Japonska je dobila kar 158 glasov podpore, Iran pa le 32. Tako bo Japonska zasedla mesto Indonezije, ki se bo pridružila Vietnamu. Neizvolitev Irana je že pozdravil Izrael. Zunanja ministrica in mandatarka za sestavo prihodnje vlade Cipi Livni je dejala, da je bila s tem VS-ju prihranjena sramota. "Že zgolj dejstvo, da je Iran lahko vložil svojo kandidaturo, je nesprejemljivo," je dodala.

Turčija in Avstrija namesto Belgije in Italije
V skupini Zahodna Evropa in druge države je Turčija dobila 151 glasov, Avstrija 133, Islandija pa jih je dobila 87, kar je bilo premalo za izvolitev. Vzhodno Evropo pa bo do konca leta 2009 v 15-članskem svetu zastopala Hrvaška, saj v tej skupini ni bilo glasovanja.

V Avstriji so izvolitev proslavili, iz kabineta kanclerja pa so sporočili, da si bo država s tem še okrepila mednarodni položaj. Izvolitve se zelo veseli tudi Turčija. Premier Tayyip Erdogan poudarja, da je izvolitev Turčije odraz njene vse večje teže v mednarodni politiki in zaupanja mednarodne skupnosti v državo. Turčija in Avstrija bosta sicer zamenjali Italijo in Belgijo, ki jima mandat poteče konec leta.

Poleg desetih nestalnih članic ima Varnostni svet ZN-a tudi pet stalnih. To so Rusija, Kitajska, ZDA, Velika Britanija in Francija.

M. R.