Foto:
Foto:
Dosleje je Isaf nadziral le območje Kabula.

O predlogu naj bi v VS-u glasovali predvidoma v sredo. Velika Britanija in Španija sta že napovedali podporo predlogu resolucije. Nemški zunanji minister Joschka Fischer je sicer izrazil zadovoljstvo nad popravki, vendar je opozoril, da jih čaka še veliko dela.

Tako popravljeni predlog resolucije VS-a ZN-a ne vsebuje datuma prenosa oblasti in oblikovanja začasne iraške vlade že v nekaj mesecih, kot želijo Francija, Nemčija, Rusija, Kitajska in ZN.

Velika Britanija in Španija pa sta že pred tem napovedali podporo predlogu resolucije.

Nov predlog, nova pogajanja
Rusija, Francija in Nemčija bodo privolile v pogajanja o novi iraški resoluciji, ki jo predlagajo
ZDA. V telefonskem pogovoru so voditelji omenjenih držav dejali, da so razmere v Iraku zelo napete, in se zavzeli za večjo vlogo ZN-a.

Po pogovoru je namestnik ruskega zunanjega ministra Jurij Fedotov dejal, da si Rusija želi, da bi k ameriškemu predlogu nove resolucije o Iraku sprejeli še vrsto dopolnil. Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan pa je dejal, da je nov predlog le nekoliko upošteval njegove kritike predzadnje ameriške verzije resolucije o Iraku.

Isaf lahko deluje zunaj Kabula
Varnostni svet ZN-a je pooblastil mirovne sile, ki jih v Afganistanu vodi zveza Nato, za delovanje po celotni državi. Z resolucijo, ki je bila sprejeta soglasno, bodo sile ISAF-a zdaj lahko delovale tudi zunaj Kabula. Ob tem je bila mirovna misija v Afganistanu podaljšana še za eno leto.

Za omenjeno širitev so si najbolj prizadevali ZDA in afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki zunaj Kabula nima moči, saj pokrajine vodijo svojeglavi guvernerji, talibani in teroristi Al Kaide pa postajajo vse bolj drzni z napadi na predstavnike oblasti in mednarodno osebje.