Med najstniki v prometnih nesrečah po svetu umre največ fantov, starih od 15 do 19 let (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Med najstniki v prometnih nesrečah po svetu umre največ fantov, starih od 15 do 19 let (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Največ smrtnih žrtev prometnih nesreč je bilo med fanti, starimi med 10 in 19 let, je razvidno iz podatkov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Med najstnicami jih največ umre zaradi okužbe pljuč in dihal ter samopoškodovanja.

Na lestvici najpogostejših razlogov za smrt najstnikov si od prvega do petega mesta sledija prometne nesreče, okužba pljuč in dihal, samopoškodovanje, driska in utopitev.

Po podatkih WHO-ja vsak dan umre več kot 3.000 najstnikov, od tega več kot dve tretjini v državah z nižjimi in srednjimi prihodki v Afriki in jugovzhodni Aziji.

Ceste nevarne povsod
Večina mladih, ki umre v prometnih nesrečah, so ranljivi udeleženci prometa - pešci, kolesarji in motoristi. Med skupno 115.302 primeroma je največ moških, starih med 15 in 19 let. Tovrstne nesreče pa so najpogostejše v revnejših državah v Evropi, obeh Amerikah in na Bližnjem vzhodu. Vendar so prometne nesreče, čeprav v manjšem številu, glavni vzrok za smrt najstnikov tudi v bogatejših državah.

V svetovnem merilu se število najstniških smrti zmanjšuje, opaziti pa je porast smrti zaradi samopoškodovanja.