Protestniki vztrajajo na ulicah že četrti dan. Foto: Reuters
Protestniki vztrajajo na ulicah že četrti dan. Foto: Reuters
Čustveni pogreb Akaia Gurleyja, neoboroženega temnopoltega moškega, ki ga je ustrel policist azijsko-ameriškega rodu. Foto: Reuters
Protestniki ne vzklikajo le "Ne morem dihati" oziroma v spomin na Ferguson "Roke gor, ne streljaj", ampak nosijo tudi transparente z napisi, kot so "Policisti prašiči", "Rasizem ubija", "Policija ima krvave roke", "Policist, zadavi me ali pa ustreli" in podobno. Foto: Reuters
Protestniki opozarjajo policijo, da prenaglo potegne pištolo. Foto: Reuters
Protestniki so protest priredili tudi v veleblagovnici Macy's. Foto: Reuters
Kljub dežju se protesti nadaljujejo. Foto: Reuters

Peter Liang, policist začetnik, je 28-letnega Akaia Gurleyja brez opozorila ustrelil v prsni koš, potem ko je ta s svojim dekletom vstopil na stopnišče svojega stanovanjskega bloka. Brooklynsko okrožno tožilstvo se je odločilo, da bo o tem, ali je primer zrel za sojenje ali ne, odločala velika porota.

New York Daily News se je dokopal do podrobnosti primera, ki bo prav gotovo še prilil olje na ogenj že tako razgretih strasti med temnopoltim prebivalstvom. Kot poroča časnik, omenjeni policist dogodka ni takoj prijavil nadrejenim in ni poklical rešilnega avtomobila, ampak je najprej poslal sporočilo predstavniku policijskega sindikata. Ne Liang ne njegov partner Shaun Landau se nista odzvala na klice nadrejenega, ki ju je neuspešno klical skoraj sedem minut po tem, ko je sosed poklical policijo in prijavil streljanje.

"Pokojni popolnoma nedolžen"
Ni jasno, kaj je delal Liang v stanovanjskem bloku s socialnimi stanovanji Pink Houses, saj je bil s partnerjem zadolžen zgolj za ulično patruljo, če pa bi že vstopala v stavbe, jima je bilo ukazano, da ne smeta dlje od avle. Kljub tem izrecnim navodilom sta policista vstopila v stavbo in se z dvigalom povzpela do strehe, nato pa sta se vračala po stopnicah. V osmem in sedmem nadstropju luči niso delale, zato je imel Liang poleg pištole v rokah še svetilko. Liangov partner po orožju ni posegel.

Gurleyjevo dekle je ob strelih pobegnilo k sosedu, od koder je poklicalo policijo. "Sploh se nista predstavila ali kar koli, samo ustrelila sta ga," je pojasnilo žrtvino dekle, ki je še povedalo, da policista nista niti poklicala rešilnega avtomobila niti nista pomagala ustreljenemu. Policijski komisar Bill Bratton priznava, da je bil Gurley nedolžna žrtev: "Kar se je zgodilo, je zelo nesrečna tragedija. Pokojni je popolnoma nedolžen, imel je samo to smolo, da se je znašel na hodniku, ni pa bil vpleten v nobeno kriminalno dejanje."

Porote do zdaj oprostilno
Odločitev, da bo o Liangovem primeru odločala porota, je bila sprejeta le nekaj dni po tem, ko se newyorška porota ni odločila vložiti obtožnice proti drugemu policistu, Danielu Pantalei, ki je z nedovoljenim prijemom ubil neoboroženega temnopoltega Erica Garnerja, sicer astmatika. Ta odločitev je podžgala proteste v številnih ameriških mestih, prerasli pa so v gibanje za korenite spremembe pravosodnega sistema. Ta se je znašel pod plazom kritik rasizma in diskriminatornih obravnav že s primerom v Fergusonu v Misuriju, kjer je belopolti policist Darren Wilson avgusta ubil 18-letnega neoboroženega Michaela Browna - velika porota je tudi v tem primeru odločila, da primer ne gre na sodišče.

V petek so se oglasili tudi Združeni narodi in izrazili zaskrbljenost zaradi nedavnih oprostilnih odločitev velikih porot.

Protesti se nadaljujejo
Medtem se protesti zaradi policijskega nasilja nadaljujejo po vsej državi že četrti dan. Dobro organizirani protestniki so zasedli več delov New Yorka, takoj ko je policija začela groziti s silo, pa so se umaknili in protestirali drugje. Nasprotovanje nasilju so izražali z ležanjem po tleh, med drugim v Applovi trgovini na 5. aveniji in pred veletrgovino Macy's. Protestirali so med drugim tudi v Washingtonu, Chicagu, Denverju in Miamiju.

Tragedijo v primeru pokojnega Garnerja je posnel očividec in posnetek se v ZDA nenehno vrti na televizijah in internetu, zato so tudi odzivi ljudi drugačni kot v primeru Brownove smrti. Celo konservativna televizija Fox ni povsem na strani policistov. V newyorškem primeru ni tako močno prisoten element rasizma, čeprav je pokojnik temnopolt, policist pa bel. Newyorčani, ki poznajo svoje policiste, vedo, da se lahko kaj podobnega zgodi vsakomur, ne glede na barvo kože, čeprav neusmiljena statistika dokazuje, da so v večji nevarnosti temnopolti.

Celo župan Bill de Blasio pravi, da svojega rasno mešanega sina nenehno opozarja, naj se nikar ne prepira s policisti. Županov odziv na oprostitev Pantalee je sicer razočaral policijski sindikat, saj se drugače od prejšnjega župana Rudyja Giulianija ni jasno postavil na stran policije. Giuliani je vedno branil policiste, če so bili krivi ali ne.

Policisti užaljeni
Šef policijskega sindikata Patrick Lynch vztraja, da je Garner sam kriv za smrt, ker se je upiral policiji, umrl pa naj bi zaradi šibkega zdravja in debelosti. Lynch celo pravi, da je Garner lahko dihal, če je lahko večkrat povedal, da ne more dihati. Policisti so po treh dneh protestov sila užaljeni in se počutijo zavržene, ne le s strani protestnikov, ampak tudi predsednika Baracka Obame in župana de Blasia.

To je hud udarec za policiste, ki so zaradi terorističnih napadov 11. septembra 2001 dolga leta uživali ugled junakov. Nekateri že razmišljajo, da bi spregledali manjše prekrške, a opozarjajo, da lahko to New York pahne nazaj v divje čase 70. in 80. let. New York se je očistil s strategijo boja proti drobnemu kriminalu, ki ga je začel komisar Bill Bratton pod županom Davidom Dinkinsom, zasluge pa si je prilastil Giuliani, ki je Brattona odpustil, ker mu je jemal slavo. De Blasio je Brattonu položaj vrnil, ko je postal župan.

Strategija predvideva, da policija ostro nastopi proti neplačnikom javnega prevoza, avtorjem grafitov in podobnim prekrškarjem, ker se bodo ljudje počasi začeli sami od sebe lepše obnašati in se bodo izogibali tudi večjemu kriminalu. Strategija je bila uspešna in ni nobenega dvoma, da je današnji New York nekaj svetlobnih let oddaljen od New Yorka v 70. ali 80. letih. Protestniki nimajo nič proti dobremu in učinkovitemu policijskemu delu, vendar pa si obenem ne želijo, da bi nekdo umrl samo zato, ker je s prodajo cigaret na ulici šel na živce okoliškim trgovcem.