"Temnopolta življenja tudi štejejo." Napis na enem izmed transparentov. Foto: EPA
Policijski helikopter osvetljuje skupino protestnikov na Manhattnu. Foto: Reuters
New York
Protesti potekajo mirno. Foto: Reuters
New York
Ljudje imajo dovolj nekaznovanosti policistov. Foto: Reuters
V ZDA nov primer policijskega nasilja

Gre za del širšega vzorca nekaznovanosti, ko pride do žrtev, ki so pripadniki manjšin, so v izjavi sporočili z ZN-a.

"Zaskrbljena sem nad odločitvami porot in očitnimi nasprotujočimi se dokazi, ki obstajajo pri obeh incidentih," je zapisala posebna poročevalka ZN-a za manjšinske zadeve Rita Izsak. Sodni proces bi zagotovil, da bi bili upoštevani vsi dokazi, meni. "Odločitve puščajo številne z upravičenimi pomisleki glede vzorca nekaznovanosti, ko so žrtve čezmerne uporabe sile Afroameričani ali druge manjšine."
Strokovnjakinja za človekove pravice Mireille Fanon-Mendes-France, ki je na čelu ZN-ove delovne skupine za osebe afriškega rodu, pa je dejala, da omenjena primera še dodatno prispevata k že obstoječim pomislekom. Fanon-Mendes-Francova je ob tem izpostavila "dolgoletno uveljavljenost rasne diskriminacije, s katero se spopadajo Afroameričani, še posebej v povezavi z dostopom do pravice in diskriminatornimi policijskimi praksami".

Protesti po vseh ZDA
Medtem so se protesti zaradi odmevnih primerov smrti temnopoltih, ki so padli pod streli belih policistov, razširili po vseh ZDA in prerasli v gibanje za korenite spremembe pravosodnega sistema. Protestniki so demonstrirali in protestno ležali po ulicah in trgih New Yorka, Washingtona, Chicaga, Bostona, Clevelanda, Denverja, Minneapolisa, Detroita, Oaklanda, Atlante, Philadelphie in številnih drugih mest.

Zadnje proteste je sprožila nova sporna odločitev velike porote v primeru smrti 43-letnega temnopoltega uličnega prodajalca cigaret Erica Garnerja, ki je umrl sredi julija v New Yorku zaradi srčnega napada po zadušitvi med poskusom aretacije. Policist Daniel Pantaleo je Garnerja davil in mu še stopil na glavo, ko je bil ta na tleh, nato pa se je nasmehnil in pomahal v kamero očividca, ki je nasilje posnel.

Mrliški oglednik je ugotovil, da je bila smrt uboj in posledica davljenja, a velika porota, ki jo je sklical lokalni tožilec, je v sredo sklenila, da policist ni naredil nič narobe. Nemudoma so izbruhnili protesti, ki so onemogočili promet po Manhattnu, policija pa je v sredo aretirala 83 ljudi. Da je z odločitvijo nekaj hudo narobe, se je strinjal tudi newyorški župan Bill de Blasio, ki se ni udeležil prazničnega prižiganja božičnega drevesa pred Rockefellerjevim centrom, ampak je šel na sestanek s temnopoltimi voditelji mesta in z družino ubitega.

Namesto nasilja oviranje prometa
Protesti v New Yorku so izbruhnili teden dni po podobnih protestih v mestu Ferguson v Misuriju, kjer je velika porota prav tako oprostila belega policista, ki je ubil neoboroženega najstnika, Michela Browna. Če so protesti v Fergusonu minili v znamenju divjanja, požiganja in rušenja, pa gre pri tokratnih protestih v New Yorku za izraz velikega ogorčenja ljudi vseh starosti in ras nad pravosodnim sistemom, ki omogoča nekaznovano policijsko nasilje. Protestniki ne uničujejo ničesar, ampak le ovirajo promet in izražajo nezadovoljstvo.

V ZDA je praksa, da veliko poroto skliče tožilec, ki predstavi, zakaj želi nekoga preganjati, in porote jim v 99 odstotkih primerih obtožnice gladko potrdijo, ker druga stran sploh nima zagovornika. Problematičen je tisti odstotek, ko gre za nasilje policistov. Tožilci in policisti so dve strani istega kovanca, saj morajo sodelovati vsak dan in protestniki ne dvomijo, da sta lokalna tožilca v Fergusonu in New Yorku poroti primer predstavila tako, da ni imela druge izbire, kot policista oprostiti.

Zaradi tega je v obeh primerih vstopila zvezna vlada in pravosodno ministrstvo je sprožilo preiskavi o kršenju državljanskih pravic. Medtem v Misuriju in New Yorku že predlagajo reforme sistema tako, da bi primere policijskega nasilja prevzemali posebni tožilci, ne pa več lokalni. Newyorški aktivist Al Sharpton je že napovedal, da bo to osrednja zahteva na velikem protestnem zborovanju proti policijskemu nasilju in slabostim sistema, ki bo 13. decembra v Washingtonu.

Predsednik Barack Obama je Newyorčane pohvalil za mirne proteste in ponovil, da je treba zagotoviti enakost pred zakonom. Odzval se je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in pozval ZDA, naj odgovorijo na zahteve protestnikov. Visoki komisar za človekove pravice ZN Zeid Raad Al Husein pa je že pretekli teden izrazil zaskrbljenost nad tem, da temnopolti v ZDA veliko pogosteje umirajo pod streli policije kot drugi.

Pereče razmere v Clevelandu
Policijsko nasilje je razširjeno po vsej državi in ameriško pravosodno ministrstvo je tako v četrtek prevzelo nadzor nad policijo Clevelanda, kjer so v dve leti trajajoči preiskavi ugotovili, da tamkajšnji policisti pretiravajo z nasiljem. Še posebej odmeven primer je bil leta 2012, ko se je kar 61 policijskih avtomobilov zapodilo za prehitro vozečim avtomobilom, v katerem sta bila neoborožena temnopolta moški in ženska. Ko so ju dohiteli, so začeli streljati in vanje izstrelili 137 nabojev. Nobenemu policistu se ni zgodilo nič.

V senci Fergusona in New Yorka so v Clevelandu pretekli teden potekali protesti zaradi uboja 12-letnega otroka, ki se je v parku igral z zračno pištolo. Temnopoltega otroka je ubil beli policist Timothy Loehmann, ki so ga pred dvema letoma odpustili iz policije mesta Independence, ker ni bil sposoben obvladovati stresa, upoštevati navodil in ukazov. Njegov nadzornik je presodil, da mu ne bosta pomagala ne čas ne urjenje, v Clevelandu pa so ga brez težav zaposlili in mu dali pištolo.

Nov uboj temnopoltega
Ameriška policija je v četrtek sporočila, da je beli policist v zvezni državi Arizona ustrelil neoboroženega temnopoltega moškega. Policist v Phoenixu je mislil, da je 34-letni Rumain Brisbon med aretacijo zaradi suma prodaje mamil segel v žep po pištolo, kasneje pa se je izkazalo, da je imel v žepu samo stekleničko s tabletami. Incident se je zgodil pred trgovino, potem ko se je policist odzval na klic zaradi preprodaje mamil na območju.

Policist trdi, da je moški med upiranjem aretaciji segel z roko v zadnji levi žep. Kljub njegovim pozivom, naj roko potegne iz žepa, tega ni storil. Nato ga je policist prijel za levo roko in v žepu otipal trd predmet, za katerega je mislil, da je pištola. Med prerivanjem je izpustil njegovo roko, nato pa ga ustrelil v trup, saj se je bal, da ima pištolo, so sporočili iz policije v Phoenixu.

Odvetnica družine trdi, da imajo številne priče, da so dogodki potekali drugače. Poudarila je, da je šlo za nesmiselno tragedijo, saj ni bil oborožen in ni nikogar ogrožal. Napovedala je tožbo.

V ZDA nov primer policijskega nasilja