Lansko leto je bilo za otroke najnevarnejše v Afganistanu, Siriji, Jemnu, Somaliji in DR Kongu. Foto: EPA
Lansko leto je bilo za otroke najnevarnejše v Afganistanu, Siriji, Jemnu, Somaliji in DR Kongu. Foto: EPA

Ugrabitve so v primerjavi z letom 2019 narasle za 90 odstotkov, posilstva in spolne zlorabe pa za 70 odstotkov.

Poročilo kaže, da je bilo lani 8521 otrok zlorabljenih za vojake v različnih spopadih, 2674 jih je bilo ubitih, 5748 pa ranjenih.

Poročilo, ki je v letu 2020 ugotovilo 26.425 primerov hudega nasilja nad otroki v oboroženih spopadih, je za generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa pripravila posebna odposlanka za otroke v oboroženih konfliktih Virginia Gamba.

Gamba je ob objavi poročila dejala, da so oboroženi konflikti tudi lani milijone otrok oropali otroštva. Pandemija je povečala izpostavljenost otrok ugrabitvam, novačenju za spopade in spolnemu nasilju. Povečalo se je število napadov na šole in bolnišnice.

Za otroke je bilo lani najnevarnejše v Afganistanu, Siriji, Jemnu, Somaliji in DR Kongu.

Po poročanju nemškega portala Deutsche Welle poročilo vključuje tudi t. i. črni seznam, katerega namen je osramotiti vpletene v konfliktih in nanje pritisniti z namenom, da sprejmejo ukrepe za zaščito otrok.

Izrael in Savdska Arabija v poročilu da, na seznamu kršiteljic ne

Nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je kritizirala ZN, ker na seznamu nista omenjana Izrael in Savdska Arabija, čeprav poročilo nasilje nad otroki očita tudi tema državama.

Izrael se na tem seznamu ni še nikoli pojavil, z njega pa so lani črtali vojaško koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, čeprav je bila omenjena zaradi obtožb o ubijanju in poškodovanju otrok v Jemnu, kjer izvaja obsežne vojaške operacije zoper hutijevske upornike.

Diplomati so v preteklosti opozarjali, da sta tako Savdska Arabija kot Izrael izvajala pritisk, da se ju ne vključi na omenjeni seznam kršiteljic pravic otrok, poroča DW.