Sorodniki vukovarskih žrtev so svoje nezadovoljstvo s sodbo izražali že doma, zdaj pa so se podali še v Haag. Foto: EPA
Sorodniki vukovarskih žrtev so svoje nezadovoljstvo s sodbo izražali že doma, zdaj pa so se podali še v Haag. Foto: EPA
Vukovarci zavzeli Haag

Protestniki so se v Haag podali iz spominskega središča na Ovčari, nedaleč od množične grobnice, kjer so pokopane žrtve napada na Vukovar leta 1991. Sorodniki žrtev zagotavljajo, da bodo pred zgradbo mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije protestirali, dokler sodišče ne bo spremenilo sodbe, ki jo je nedavno dodelilo t. i. vukovarski trojki.

Protesti potekajo pod imenom "Žrtve zahtevajo pravico", protestniki pa pričakujejo, da se jim bodo pred sodiščem v Haagu pridružili tudi Hrvati, ki živijo in delajo na Nizozemskem in v sosednjih državah, ter tako pomagali sodišču pokazati, da niso zadovoljni s sodbo.

Sodba, generala Mileta Mrkšića čaka 20-letna zaporna kazen, majorja Veselina Šljivančanina petletna, kapetan Miroslav Radić je obtožb oproščen, je na Hrvaškem zbudila veliko ogorčenja. Vsi trije častniki, imenovani "vukovarska trojica", so se pred roko pravice skrivali sedem let, leta 2002 pa so jih aretirali in pripeljali v Haag. Tožilstvo je za vse tri obtožene zahtevalo dosmrtni zapor, obramba pa oprostilne sodbe, obtoženi so se pred sodiščem izrekli za nedolžne.

Hrvati nad sodbo in sodiščem ogorčeni
Nad višino kazni je bil zgrožen hrvaški politični vrh, predsednik Stipe Mesić je dejal, da so kazni za obsojence absolutno nesprejemljive, premier Ivo Sanader pa tožbe sploh ni hotel komentirati, saj naj bi predstavljala poraz idej haaškega sodišča. Naravnost ogorčena pa je hrvaška javnost, še posebej prebivalci Vukovarja, ki so na Ovčari prižigali sveče in molili.

Na Hrvaškem bodo zahtevali, da se raziščejo vse okoliščine, ki so pripeljale do razsodbe, prepričani pa so, da bo haaško tožilstvo vložilo pritožbo in da bo ta sprejeta, saj si bo po mnenju nekaterih hrvaških politikov haaško sodišče le tako lahko povrnilo zaupanje.

Vukovarci zavzeli Haag