Hrana je v Afriki najbolj dragocena dobrina. Foto: EPA
Hrana je v Afriki najbolj dragocena dobrina. Foto: EPA
Krik črne celine na pomoč. Foto: EPA

Skoraj 17 milijonov prebivalcev afriškega roga obupno potrebuje hrano in drugo pomoč - od začetka leta so se razmere drastično poslabšale.
ZN poroča, da bi bilo potrebnih vsaj za 700 milijonov dolarjev nujne pomoči, da bi preprečili zdrs območja v lakoto najhujše razsežnosti.

John Holmes, najvišji predstavnik humanitarnega oddelka ZN-a, poroča, da so zaloge hrane kritično nizke v delih Etiopije, Somalije, Eritreje, severne Kenije in Ugande.

Tragična afriška zgodba
Območje je razdejano od suše, spopadov in vrtoglavo visokih cen hrane. In število tistih v najbolj rizični skupini bi se lahko ob nadaljevanju suše in posledično v sezoni lakote samo še povečalo.

"Kar potrebujemo, je v bistvu več denarja, in to takoj, sicer bodo razmere še bolj katastrofalne, kot sodanes," opozarja Holmes.

Krivec: cene hrane
Za preostanek leta bi vzhodna Afrika potrebovala še približno 1,4 milijarde dolarjev - skoraj polovico tega zneska so že zbrali, manjka še 716 milijonov dolarjev. "Morda bomo potrebovali ogromno sredstev še po tem obdobju - to še ni konec zgodbe," svari Holmes.

Organizacija za hrano in kmetijstvo pri ZN-u krivi vsesplošno rast cen hrane za to, da je še dodatnih 75 milijonov ljudi zdrsnilo v lakoto - skupaj jih je tako že grozljivih 925 milijonov.

K. S.