Sarkozy je imel tiskovno konferenco ob prihodu v Wolfeboro, pozneje pa je zmotno mislil, da bo imel mir pred novinarji. Foto: EPA
Sarkozy je imel tiskovno konferenco ob prihodu v Wolfeboro, pozneje pa je zmotno mislil, da bo imel mir pred novinarji. Foto: EPA
Sarkozy in libijski voditelj Gadafi
Francija in Libija sta podpisali večstomilijonsko pogodbo o prodaji orožja. Foto: EPA

Nicholas Sarkozy je z družino užival v počitnicah v Združenih državah Amerike, ko sta ga med vožnjo s čolnom po jezeru Winnipesaukee presenetila paparaca. Francoskega predsednika je njuna prisotnost razkačila, njegovo vpitje pa je naletelo na gluha ušesa, saj ga fotografa nista razumela, ker je govoril v francoščini. Tamkajšnje oblasti so fotografoma sicer dovolile, da se zadržujeta na jezeru, česar pa Sarkozy ni vedel.

"Bil je ves nasmejan in mahal je varnostnikom, ko je prihajal ven. Potem pa je opazil naju, kako fotografirava, in njegove dobre volje je bilo v trenutku konec," je dejal Jim Cole iz Associated Pressa. Šoferju čolna je Sarkozy naročil, naj vozi v smeri proti fotografoma, ko pa je prišel bliže, se je nanju usul plaz francoskih besed, enemu izmed fotografov pa je celo iz rok vzel fotoaparat in ga za trenutek pridržal, pozneje pa ga je vrnil. Cole je vprašal, ali kdo na predsednikovem čolnu govori angleško, toda odgovoril ni nihče. "Mislim, da je njegova (Sarkozyjeva) žena pojasnila, da je Sarkozy zelo jezen, ker je mislil, da velja dogovor o nefotografiranju," je dejal drugi fotograf DeWitt. "Pojasnila sva mu, da ne govoriva francosko in da nisva kršila nobenega zakona."

Zakaj ZDA namesto juga Francije
Po pojasnilu se je francoski predsednik pomiril in nadaljeval pot po jezeru. Njegove ameriške počitnice gredo sicer Francozom močno v nos. Nekateri mediji so ga celo poimenovali Sarko Američan, sprašujejo pa tudi, kdo bo plačal luksuzne dvotedenske počitnice in zakaj je jug Francije zamenjal z ZDA.

Sarkozyjevi kritiki sicer še vedno vrtajo v zadevo Libija in se sprašujejo, kaj je obljubil libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, da je po osmih letih zapora izpustil šest bolgarskih zdravstvenih delavcev, ki so bili obsojeni na dosmrtno ječo zaradi domnevno namerne okužbe 438 libijskih otrok z virusom HIV.