ZDA ohranjajo svojo vojsko v Iraku od leta 2003, ko so to državo napadle. Foto: Reuters
ZDA ohranjajo svojo vojsko v Iraku od leta 2003, ko so to državo napadle. Foto: Reuters

ZDA ohranjajo stalno prisotnost svoje vojske v Iraku od napada nanj leta 2003. Bojne enote so Irak zapustile leta 2011, a se je na tisoče vojakov vrnilo leta 2014, da so pomagali iraški vladi v boju proti Islamski državi.

Odtlej ameriška vojska v Iraku izvaja urjenja in napade na položaje Islamske države, sama pa je postala tarča milic v Iraku, povezanih z Iranom.

Iraško zunanje ministrstvo je sporočilo, da je Irak zavezan zagotavljanju "varnosti svetovalcev mednarodne koalicije v času pogajanj v vseh delih države" ter "ohranjanju stabilnosti in preprečevanju stopnjevanja napetosti", poroča Al Džazira.

Iraška vlada pravi, da je Islamska država poražena in da je delo mednarodne koalicije končano, a da si želi razmisliti o dvostranskih odnosih s članicami koalicije, vključno z vojaškim sodelovanjem na področju urjenja in opreme.

Tako ameriški kot iraški predstavniki so dejali, da pričakujejo, da bo proces trajal več mesecev, morda še dlje, in da izid ni znan. Umika ameriških sil iz Iraka tako ni pričakovati zelo kmalu.

Washington naj bi se bal, da bi hitri umik ustvaril varnostni vakuum, ki bi ga lahko izkoristila Iran ali Islamska država. Ta organizacija je še naprej prisotna na puščavskih območjih in izvaja manjše napade, čeprav ne nadzira ozemlja Iraka.