Virus sars je eden najbolj poznanih humanih koronavirusov, ki so se na Kitajskem pojavili novembra 2002. Obolenje se je v letu 2003 razširilo v 30 državah, zbolelo je 8.000 ljudi, umrlo pa jih je 916. Foto: EPA
Virus sars je eden najbolj poznanih humanih koronavirusov, ki so se na Kitajskem pojavili novembra 2002. Obolenje se je v letu 2003 razširilo v 30 državah, zbolelo je 8.000 ljudi, umrlo pa jih je 916. Foto: EPA

Inštitut za varovanje zdravja na svoji spletni strani pojasnjuje, da so vstopne točke novega humanega koronavirusa (nCoV – EMC) dihalne poti. Prvi znaki okužbe so povišana telesna temperatura, kašelj in težave pri dihanju (tudi pljučnica). Pri nekaterih bolnikih se pojavi odpoved ledvic.

Malo znanega o novem virusu
"Nov koronavirus je zelo podoben virusu sars in drugim prehladnim virusom, kar pomeni, da je virus že dobro prilagojen na človeka kot gostitelja, osnovno znanje o novem koronavirusu pa je zelo pomanjkljivo," opozarjajo na IVZ-ju. Tako ni znana njegova geografska razširjenost, inkubacijska doba, kužnost, rezervoarji in trajanje izločanje virusa pri okuženih osebah.

Po podatkih WHO-ja je zdaj znano eno - virus se prenaša tudi s človeka na človeka in ne le z živali na človeka oziroma z živali na žival.

Število smrtnih žrtev se veča
O dveh novih smrtnih žrtvah poročajo iz Savdske Arabije (najmanj 18 mrtvih) in Evrope - v Franciji so potrdili drugo smrtno žrtev. Neki 50-letnik, ki si je v bolnišnici v Valenciennesu na severu Francije delil sobo z bolnikom (65), ki je bil okužen z omenjenim virusom, je za virusom nCoV umrl tudi sam.

O okuženih z virusom nCoV poročajo še iz Nemčije, Velike Britanije (ena smrtna žrtev) in Jordanije.

Higiena je za zdaj najboljša kurativa
Na IVZ-ju opozarjajo, da je za preprečevanje širjenja okužbe pomembno izvajanje higienskih ukrepov, kot je umivanje rok in higiena kašlja, v zdravstvenih ustanovah pa uporaba osebnih zaščitnih sredstev in izvajanje drugih preventivnih ukrepov, kot je npr. izolacija.

Spomnimo. Človeški koronavirus so prvič odkrili lani pri moškem v Savdski Arabiji, kjer se je sicer pojavila večina okužb. Koronavirus spada v isto skupino kot sars, za katerim je pred desetimi leti umrlo 800 ljudi.