Direktor WHO-ja in nekdanji etiopski zdravstveni minister je preklical imenovanje Mugabeja na mesto ambasadorja dobre volje. Foto: Reuters
Direktor WHO-ja in nekdanji etiopski zdravstveni minister je preklical imenovanje Mugabeja na mesto ambasadorja dobre volje. Foto: Reuters

Generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je odločitev o preklicu imenovanja sporočil po "temeljitem premisleku" in po tem, ko je pozorno prisluhnil vsem kritikam, ki so jih med drugim izrazili z britanske vlade in organizacije za človekove pravice Human Rights Watch.

WHO je 93-letnega Mugabeja pred nekaj dnevi povabil, naj kot ambasador dobre volje v Afriki pomaga v boju proti nenalezljivim boleznim, kot sta srčni infarkt in astma. Za to potezo so se odločili zaradi njegovih prizadevanj proti kajenju in nenalezljivim boleznim v Zimbabveju, a so kritiki opozorili na razpadajoč zdravstveni sistem v državi.

Agencije Združenih narodov sicer pogosto imenujejo vidne posameznike za ambasadorje dobre volje, da bi tako pritegnile dodatno pozornost sveta na določeno problematiko. Imenovanje Mugabeja, na čigar režim letijo številne kritike o kršenju človekovih pravic na mesto ambasadorja dobre volje, je bila sporna in nelogična, so opozorili kritiki. Na generalnega direktorja Tedrosa, ki je položaj prevzel julija, letijo kritike glede WHO-jevih odnosov z javnostjo, medtem ko bi organizacija morala sprejeti številne reforme, poroča BBC.