Omar Al Bašir vse obtožbe zavrača, češ da gre za poskus očrnitve. Foto: EPA
Omar Al Bašir vse obtožbe zavrača, češ da gre za poskus očrnitve. Foto: EPA

Diplomati so citirali glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luisa Moreno Ocampa, ki je dejal, da naj bi bila večina nagrabljenega denarja naloženega v londonskih bankah. Sudan vse trditve, ki jih objavlja WikiLeaks, zanika.
Ocampo je dejal, da če bi se razkrila vsota, ki jo je Bašir ukradel, bi to spremenilo sudansko javno mnenje o predsedniku, ki ga večina gleda kot velikega borca. Po Ocampovih trditvah naj bi imel sudanski predsednik denar naložen pri banki Lloyds, ki pa je že odgovorila, da nima nobenih dokazov o pologu na Baširjevo ime.
Obtožen vojnih zločinov
Ocampove trditve o Baširjevih skritih skladih so potrdili številni viri, vsota, ki si jo je sporni predsednik nagrabil, pa naj bi predstavljala kar desetino letnega BDP-ja države.
Ocampo naj bi o dokazih z Američani razpravljal le nekaj dni po tem, ko je marca 2009 izdal nalog za Baširjevo aretacijo. Šlo je za prvi nalog, ki ga je ICC izdal za kakšnega aktualnega voditelja države. Zoper Baširja so lani vložili sedem obtožnic za vojne zločine in zločine proti človeštvu v Darfurju, julija pa so temu dodali še tri obtožbe genocida.
Predstavnik sudanske vlade je obtožbe zavrnil, češ da gre za poskus diskreditiranja vlade.