Na glavnem članku o napadih ne boste našli povezave do članka o teorijah zarot. Foto: MMC RTV SLO
Na glavnem članku o napadih ne boste našli povezave do članka o teorijah zarot. Foto: MMC RTV SLO

Številni uporabniki v ZDA in po svetu se ob obletnici tragičnih dogodkov pred desetimi leti po razlago dogodkov obrnejo na Wikipedio, ki jo je vedno odlikovalo to, da lahko tam preberejo tudi razlage, o katerih drugod ne pišejo oziroma vsaj ne tako zelo natančno.

Lanskega septembra je bilo na strani o terorističnih napadih na ZDA dva milijona ogledov, medtem ko naj bi jih bilo letos že kar šest milijonov.

Uporabnike so prav tako zelo zanimale tudi neuradne razlage napadov in podroben članek z naslovom 11. september - teorije zarote, kjer je govora o lažnih videoposnetkih in nadzorovanega uničenja dveh zgradb. Lani septembra je bilo tej strani 400.000 ogledov, letos pa naj bi jih bilo že milijon.

A nihče izmed uporabnikov ni do strani o teorijah zarote prišel prek povezave na glavnem članku o napadih na ZDA, poroča New York Times. O teorijah zarote je sicer mogoče brati v različnih drugih člankih na Wikipedii, a so omenjeni na obrobju strani.

To ni naključje, opozarja NYT in pojasnjuje, da gre za politiko pri spletni enciklopediji do vsebin, ki so za številne čustveno občutljive, kot so med drugim teroristični napadi 11. septembra 2001.