Tako kot v drugih uporniških skupinah se tudi v milicah Mai Mai bojujejo otroci vojaki. Foto: EPA
Tako kot v drugih uporniških skupinah se tudi v milicah Mai Mai bojujejo otroci vojaki. Foto: EPA
Indijski vojaki v Kongu
Skoraj petino pripadnikov misije v Kongu predstavljajo indijski vojaki. Foto: EPA

Nepričakovani napad na oporišče v Kirumbi v nemirni pokrajini Severni Kivu se je zgodil v sredo zgodaj zjutraj. Deset pripadnikov mirovnih sil se je spopadlo z okoli 50 neznanimi napadalci.

Predstavnik misije ZN-a v Demokratični republiki Kongo (MONUSCO) general Philippe Beni je novinarjem povedal, da je bilo v napadu ranjenih šest do sedem pripadnikov njihove misije. "Okoli 50 napadalcev je prišlo iz gozda, prišli so neopazno in nato se je začel boj mož na moža z 10 do 12 našimi vojaki," je dejal general.

Indijska vojska je sporočila, da so bili napadalci zakrinkani s palmovimi listi in so oporišče napadli, ko so vojaki odprli vrata, da bi pomagali skupini civilistov. Motiv napada zaenkrat še ni znan. V mirovni misiji sodeluje 4.000 indijskih vojakov.

MONUSCO je svoj mandat začel pred desetimi leti in je s skoraj 20.000 vojaki največja mirovna misija ZN-a na svetu. Od njenih začetkov je bilo v napadih in spopadih ubitih 34 pripadnikov. Zaradi poziva oblasti v Kinšasi po umiku je ZN v zadnjih mesecih umaknil 1.700 vojakov, a še vedno podpira vojaške operacije proti različnim uporniškim skupinam in milicam na vzhodu države.

Vzhod v primežu milic in upornikov
Britanski BBC poroča, da naj bi napadalci pripadali milici Mai Mai, eni izmed številnih oboroženih skupin, ki delujejo na nemirnem vzhodu države in že leta ustrahujejo civilno prebivalstvo, pri čigar zaščiti ni uspešna niti številčna mirovna misija tujih vojakov. Nekatere izmed teh skupin so ustanovili hutujski uporniki, ki so v Kongo pribežali iz Ruande, potem ko so tam sodelovali pri genocidu leta 1994.

Mai Mai so v bistvu krajevne milice, ki jih na podlagi etnične pripadnosti ustanavljajo in oborožujejo vaški starešine. Znani so po tem, da se škropijo z "čarobno" vodo, ki naj bi jih zaščitila pred naboji. Nekatere izmed teh milic so se pridružile mirovnemu procesu in obljubile, da se bodo preoblikovale v politična gibanja.

Novi vodja misije Roger Meece je dejal, da te skupine predstavljajo veliko težavo, saj ustrahujejo prebivalstvo. Napovedal je, da bo ZN nadaljeval in še okrepil napore, da bi jih oslabil in uničil.